Overzicht

Nieuws

Chronologisch overzicht van voor werkgevers relevante nieuwsberichten. In het overzicht zijn ook de persberichten van AWVN opgenomen.

AWVN is ook zelf geregeld in het nieuws. Iedere 14 dagen plaatsen we een beknopt overzicht van de onderwerpen waarmee we in de media zijn gekomen.
AWVN in de media
Overzicht persberichten AWVN

RSS
03 juli 2024
RTB voor Oekraïense ontheemden verlengd tot 4 maart 2026

De Europese Raad heeft besloten om de Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB) voor Oekraïense ontheemden met een jaar te verlengen, tot 4 maart 2026. Hierdoor kunnen ontheemden uit Oekraïne een jaar langer in de EU-lidstaten verblijven. De reden hiervoor is dat de oorlog met Rusland nog niet voorbij is.

grensoverschrijdende arbeid
Ruud Blaakman
02 juli 2024
Tussenevaluatie cao-jaar 2024: ‘Betaalbaarheid van lonen komt onder druk’

De aanhoudende druk om lonen flink te laten stijgen in combinatie met vrees van werkgevers om onvoldoende aantrekkelijk te zijn op de arbeidsmarkt, zet de betaalbaarheid van loonstijgingen onder druk. Die waarschuwing geeft werkgeversvoorman Raymond Puts van AWVN bij de presentatie van de tussenevaluatie van het cao-jaar 2024. ‘Het moet veel meer gaan over verhoging van de productiviteit, het verdienvermogen.’

Mathijs Roodenburg
24 juni 2024
CO2-registratie moet met ingang van 1 juli worden uitgevoerd

Werkgevers zijn verplicht om met ingang van 1 juli 2024 alle kilometers die medewerkers afleggen voor zakelijk en woon-werkverkeer aan te leveren in een ‘CO2-registratie’ bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Uiterlijk op 1 juli 2025 moeten bedrijven deze gegevens ook daadwerkelijk rapporteren in het online platform van RVO.

grensoverschrijdende arbeid
Armand Lahaije
23 juni 2024
Luistertip: podcastserie De wereld van eerlijke werving en selectie

In de vierdelige podcastserie De wereld van eerlijke werving en selectie gaat PW. (online medium voor HR-professionals) in op vraag: hoe werkt objectief selecteren precies?

Afbeelding Lisanne Smits
Lisanne Smits
20 juni 2024
Wetsvoorstel invoering rouwverlof: liever maatwerk

Het wetsvoorstel invoering rouwverlof plaatsgevonden. Het bevat een basisregeling om rouwverlof in de wet vast te leggen. AWVN onderstreept het belang van goede omgang met rouw, maar meent dat maatwerk en decentrale afspraken voorop moeten staan.

vakantiedagen, gelijke kansen
Maaike Hilhorst
18 juni 2024
Rekenregels per 1 juli 2024 gepubliceerd

In de rekenregels zijn de gevolgen verwerkt van aanpassingen in het bruto wettelijk minimumloon per 1 juli 2024 voor uitkeringsbedragen en grondslagen op het minimumniveau.

Jan Mathies
Jan Mathies
17 juni 2024
Reguliere indexatie minimumloon per 1 juli

Het minimumloon stijgt door de reguliere indexatie op 1 juli 2024 met 3,09%. Daarmee wordt het minimumloon per 1 juli € 13,68 per uur bruto.

AWVN
Redactie AWVN
17 juni 2024
Maandbericht loonontwikkeling

Wat is de loonontwikkeling en hoe staat het met de loonafspraken? Elke maand bijgewerkt. Bekijk het AWVN maandbericht nu.

Jannes van der Velde
13 juni 2024
Al 31 plannen gepubliceerd voor nieuwe pensioenregelingen

Er zijn al 31 transitieplannen gepubliceerd in het kader van het nieuwe pensioenstelsel. Bijna alle plannen zijn gebaseerd op het uitgangspunt van solidariteit tussen deelnemers. De premies zijn gelijk aan de premies van de oude regelingen.

Jannes van der Velde
11 juni 2024
Werkgeversvoorman: ‘AI helpt bij oplossen krapte’

AWVN-jaarcongres 2024. AI kan helpen bij het oplossen van de arbeidsmarktkrapte. Nieuwe technologische mogelijkheden kunnen al op korte termijn medewerkers ondersteunen en taken overnemen. Wel dient HR nauw aangesloten te zijn bij de invoering van AI.

Jannes van der Velde
31 mei 2024
‘Zorg dat iedereen blijft aangehaakt bij het gebruik van AI’

De wereld van werk verandert continu. De arbeidsmarkt moet daarom flexibel omgaan met veranderingen die het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) met zich meebrengt.

AWVN
Redactie AWVN
30 mei 2024
Nieuwe regels voor werken met stoffen die gevaarlijk zijn voor de voortplanting

Sinds afgelopen week is een nieuwe wetswijziging van kracht met nieuwe regels voor werken met stoffen die gevaarlijk zijn voor de voortplanting. Dat zijn stoffen die risico’s hebben voor werkenden als het gaat om hun vruchtbaarheid, zwangerschap en/of de borstvoeding. 

Jan Mathies
Jan Mathies
Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden