Alles over ‘werken met een psychische kwetsbaarheid’

Deze webpagina is voor werkgevers die mensen met een psychische kwetsbaarheid in dienst willen nemen, of in dienst hebben. Je leest meer over psychische kwetsbaarheden in relatie tot werk je krijgt handvatten om optimale matches te maken tussen je organisatie en (toekomstige) medewerkers.

4 op de 10 Nederlanders krijgt op enig moment in het leven een psychische kwetsbaarheid

Mensen met een psychische kwetsbaarheid raken meestal niet arbeidsongeschikt: zij vallen tijdelijk uit of kunnen blijven doorwerken. De begeleiding van medewerkers die vanwege psychische klachten re-integreren, is vaak praktisch van aard: werk rustig opbouwen, flexibel omgaan met werktijden of een werkpakket op maat vormgeven.

Werk zoeken met een psychische kwetsbaarheid

Voor werkzoekenden met een psychische kwetsbaarheid verloopt de re-integratie naar werk moeizaam. Hoewel steeds meer werkgevers minder terughoudend zijn, zijn er nog altijd zo’n 200.000 mensen met een psychische kwetsbaarheid die willen en kunnen werken, maar nog langs de zijlijn staan.

Uit onderzoek blijkt dat 64% van de leidinggevenden terughoudend is bij het in dienst nemen van een sollicitant met een psychische kwetsbaarheid.


 

“Ik ben er niet heel bewust mee bezig dat ik Jeroen voorzichtiger aanpak dan de rest, alhoewel ik er stiekem wel een beetje op let. Ik wil hem niet anders behandelen dan de rest, dat hebben we nooit gedaan en dat gaan we wat mij betreft ook niet doen.”

Uit een interview met Bart Ligthart, Bilfinger

Foto Astron

“Een volledige baan als communicatiemedewerker is op dit moment nog te hoog gegrepen, maar een aantal vaste taken, zoals het bijhouden van de website en het vormgeven van communicatie-uitingen, gaat helemaal goed. Daar zijn we heel content mee en het scheelt ook nog eens een hoop geld, omdat we hier geen communicatiebureau voor hoeven in te huren.”

Uit een interview met Diana Verweij, Astron

Cosy van Tutti1

“De oudere klanten lopen met hem weg, mede omdat hij er verzorgd uitziet, correct is en voldoende afstand bewaart.”

Uit een interview met Monique van de Nouwland, Cosy van Tutti

Randy doet mee aan een zogenaamd IPS-traject en het eerste gesprek was in bijzijn van de jobcoach, fijn voor zowel Marcel als Randy. “Het haalt een beetje de angel uit zo’n gesprek, want hoe bespreek je psychische kwetsbaarheid of moet je het überhaupt bespreken?”

Uit een interview met Marcel Jennissen, Rouwservice Nederland

Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden