Passende arbeid bij ziekteverzuim: hoe vindt u de juiste balans?

Het aanbieden van passende arbeid bij ziekteverzuim is een verplichting voor werkgevers. Deze verplichting komt voort uit de ‘Wet verbetering poortwachter’. De wet heeft als doel om langdurig verzuim te beperken of te voorkomen, zodat werknemers weer zo snel mogelijk vitaal aan het werk kunnen.

Wat is passende arbeid?

Onder passende arbeid wordt verstaan: alle werkzaamheden die in redelijkheid kunnen worden verricht, waarbij rekening wordt gehouden met de arbeidsongeschiktheid van de werknemer. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat de werknemer tijdelijk andere taken op zich neemt, werkt op aangepaste tijden of in een andere functie binnen of buiten het bedrijf gaat werken. Het doel van het samenstellen van een passend arbeidspakket is om de werknemer (weer) gezond aan het werk te laten gaan en de terugkeer naar de oorspronkelijke functie te bevorderen.

Omgaan met een zieke werknemer

Wilt u meer informatie over hoe om te gaan met een zieke werknemer? Meld u dan aan voor de masterclass ‘De zieke werknemer’ op 26 september 2024.  De masterclass wordt verzorgd door AWVN-advocaat Jikke Blokker en Jan Mathies, jurist arbeidsrecht bij AWVN.

Meld u aan

Overleg welke taken haalbaar zijn

Als blijkt dat de werknemer langdurig ziek is, zullen werkgever en werknemer actief moeten werken aan re-integratie van de werknemer. De werkgever zal, samen met de werknemer, in een plan van aanpak de mogelijkheden voor passende arbeid beschrijven. De werkgever zal hierbij rekening moeten houden met de beperkingen en mogelijkheden van de werknemer, zoals die zijn vastgesteld door de bedrijfsarts.

Dit betekent dat werkgever en werkgever met elkaar in overleg moeten bepalen welke taken haalbaar zijn en op welke manier deze uitgevoerd kunnen worden. Als er binnen de eigen organisatie geen passende arbeid beschikbaar is, kan de werkgever zelfs verplicht zijn om extern naar mogelijkheden te zoeken, bijvoorbeeld door middel van een plaatsing bij een ander bedrijf.

Inspanningen van de werknemer bij ziekteverzuim

De werknemer is verplicht om mee te werken aan zijn of haar re-integratie en passende arbeid te accepteren. Het weigeren van passende arbeid kan leiden tot sancties, zoals het stopzetten van de loonbetaling. Echter, als de aangeboden arbeid niet passend is, bijvoorbeeld omdat de fysieke of mentale belasting te zwaar is, heeft de werknemer het recht om deze werkzaamheden te weigeren zonder dat dit gevolgen heeft voor zijn of haar loon. Als werkgever en werknemer van mening verschillen of bepaalde arbeid passend is kunnen ze hierover een deskundigenoordeel vragen bij UWV.

Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden