Werkt een preventiemedewerker proactief aan goede arbeidsomstandigheden om zo de risico’s te verminderen en ongelukken te voorkomen, de BHV’er werkt reactief en komt in actie als er iets misgaat. Dan lost hij het probleem zo goed mogelijk op, en beperkt zo de schade. De taken van een BHV’er staan in de Arbeidsomstandighedenwet beschreven. Deze zijn:
• het verlenen van eerste hulp bij ongevallen,
• het beperken en het bestrijden van brand
• het beperken van de gevolgen van ongevallen,
• het in noodsituaties alarmeren en evacueren van alle werknemers en andere personen in het bedrijf of de inrichting.
In de Arbeidsomstandighedenwet staat niet exact hoeveel BHV’ers een bedrijf of organisatie moet opleiden. Dit verschilt namelijk per bedrijf of organisatie. Dit hangt af van de aard van het bedrijf en de werkzaamheden, er zit bijvoorbeeld verschil tussen chemische industrieel bedrijf of een kantoorbedrijf.
Op basis van het RI&E wordt een inschatting gemaakt van het aantal BHV’ers dat nodig is om de risico’s af te dekken. Het is de bedoeling dat er elke dag voldoende BHV’ers beschikbaar zijn om op een efficiënte manier een ongeval te bestrijden. Het is ook mogelijk om BHV’ers te benoemen voor meerdere kleine bedrijven die in één pand werkzaam zijn.
Bron Stichting van de Arbeid, Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen – Handreiking cao-bepalingen ketenbenadering | mei 2023