Arbeidsovereenkomst in begrijpelijke taal bij BOVAG

‘Een begrijpelijke arbeidsovereenkomst is voor iedereen fijn’

 

De cao was al herschreven in begrijpelijke taal en ook in de communicatie met leden kiest BOVAG al een hele tijd voor toegankelijk taalgebruik. Hoog tijd daarom, vond de brancheorganisatie voor de voertuigensector, om ook de modelarbeidsovereenkomsten voor de leden te laten herschrijven. AWVN-advocaat Astrid Zuidinga nam die taak op zich en zorgde daarbij ook meteen voor aanpassing aan nieuwe wetgeving.

‘Wat leest het lekker en wat ziet het er mooi uit!’ Die opmerking hoorde Laura Weijland, jurist werkgeverszaken bij BOVAG, heel wat keren in de maanden nadat de nieuwe modelarbeidsovereenkomsten online werden gezet in de zomer van 2022. “Een paar jaar geleden zijn we samen met vakbonden begonnen met het herschrijven van de cao in begrijpelijke taal. Dat project hebben we begin dit jaar afgerond. Ook onze ledencommunicatie is altijd in gewone-mensentaal. Maar de modelovereenkomsten die onze leden kunnen downloaden als ze een nieuwe medewerker in dienst nemen, waren nog erg juridisch geformuleerd. Die wilden we graag in lijn brengen met de rest van onze communicatie.”

BOVAG schakelde daarvoor AWVN-advocaat Astrid Zuidinga in. “Er moest méér gebeuren dan alleen teksten herschrijven,” vertelt Weijland, “want in augustus 2022 kwam er ook nieuwe wetgeving waar we de overeenkomsten op moesten aanpassen. Het fijne was dat Astrid niet alleen goed is in het herschrijven van juridische teksten, maar dat ze ook verstand heeft van de inhoud. Dat gaf ons de rust dat het ook inhoudelijk goed zou komen. Bovendien was het fijn dat ze zelf met nieuwe aanpassingen kwam naarmate duidelijker werd hoe de nieuwe wetgeving er precies uit ging zien.”

voorkant flyerWilt u ook uw arbeidsovereenkomst opfrissen? Lees in de flyer hoe dat in 7 heldere stappen geregeld is.
U beschikt sneller over nieuwe overeenkomsten dan u denkt.
Download de flyer

Geen taaie wetsteksten in nieuwe arbeidsovereenkomst

Wat het proces complex maakte, is dat BOVAG de nodige modelarbeidsovereenkomsten heeft voor haar leden. “Wij hebben te maken met drie aparte cao’s. Daarnaast is er verschil in contracten voor bepaalde en onbepaalde tijd, met en zonder adv, verschil in arbeidsduur en er zijn aparte contracten voor bbl’ers en verkopers. In totaal komen we op zo’n twintig verschillende modelovereenkomsten, waarbinnen je dan weer verschillende keuzes kunt maken.”

De herschreven overeenkomsten zijn niet alleen begrijpelijker, maar ook positiever getoonzet. “De vroegere modelovereenkomsten begonnen al heel snel over ontslag en alles wat er mis kan gaan. We beginnen nu met: welkom, we wensen je een mooie start bij ons bedrijf. Je wordt er gewoon blij van als je zoiets leest,” zegt Weijland. “Er is bij ons intern wel enige discussie geweest of de teksten in juridische zin nog steeds duidelijk genoeg zijn, maar daar werden we het vrij snel over eens, ook omdat we wisten dat de teksten waren opgesteld door iemand die weet hoe het juridisch zit. Bovendien hadden we bij het herschrijven van de cao gezien dat het kan: juridische zaken in gewone taal opschrijven. Het taalgebruik doet niets af aan de juridische hardheid. Waar het nodig is, kun je naar de wet verwijzen; je hoeft geen taaie wetsteksten over te nemen in je arbeidsovereenkomst.”

Positieve reacties

De reacties van BOVAG-leden zijn ronduit positief, vertelt Weijland. “In de eerste maand hadden we meteen al 5000 downloads. Bij onze ledenservice zijn heel veel complimenten binnengekomen. We hebben niet alleen de tekst laten aanpassen, maar ook de vormgeving. De nieuwe overeenkomsten hebben geen artikelnummers, maar icoontjes. Dus mensen vinden niet alleen dat het lekker leest, maar ook dat het er mooi uit ziet. En dat geldt echt niet alleen voor de meest vooruitstrevende bedrijven in onze sector. Ook de meer traditionele zijn erg blij met deze aanpassing. Met de vernieuwde inhoud en vorm wordt het voor onze leden makkelijker om met hun medewerkers in gesprek te gaan over wat er precies in het contract staat. Een begrijpelijke arbeidsovereenkomst is voor iedereen fijn.”

AWVN-advocaat Astrid Zuidinga over de voordelen van een eigentijdse arbeidsovereenkomst

 

Cao’s herschrijven we al langer in begrijpelijke taal. Bij arbeidsovereenkomsten is dat net zo belangrijk. Het is toch fijn om na een leuk gesprek met een nieuwe medewerker een begrijpelijke overeenkomst te kunnen geven, in plaats van een document dat de nadruk legt op alles wat mis kan gaan?

In een modelovereenkomst kun je aansluiten bij wat voor een bedrijf of sector belangrijk is. Daarmee wordt zo’n overeenkomst veel meer eigen. Wat belangrijk is, kan heel verschillend zijn: maatschappelijke verantwoordelijkheid, geheimhouding, duurzaamheid, noem maar op. In een aantal modelovereenkomsten van BOVAG hebben we aandacht gegeven aan veiligheid. Als je veel werkt met gevaarlijke stoffen en gevaarlijke machines, is veiligheid topprioriteit voor het bedrijf. Dat verdient dan ook aandacht in de arbeidsovereenkomst.

Verder maken we arbeidscontracten bij het herschrijven vooral vriendelijker van toon. Bijvoorbeeld: waar eerst stond dat je geen cadeaus mag aannemen, staat nu: overleg eerst even. Een arbeidscontract dat geschreven is vanuit vertrouwen en wederkerigheid, past veel meer bij deze tijd dan een juridisch dichtgetimmerd document, dat uiteindelijk toch vooral schijnhouvast biedt.

Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden