Arbeidsverhoudingen

arbeidsverhoudingen, ruggengraatDe wendbaarheid, weerbaarheid en productiviteit van uw organisatie is op zijn best als de onderlinge relaties tussen directie, management, medewerkers, OR én vakbonden constructief zijn. Als de zogeheten ruggengraat op orde is, dan wordt er met plezier gewerkt en krijgt de productiviteit vleugels.
Een constructief bedrijfsklimaat is dan ook een bron van rendement – voor interne én externe stakeholders. De kwaliteit en intensiteit van de dialoog in alle geledingen van de organisatie is daarom cruciaal voor succesvol HR-beleid.

Wat zijn arbeidsverhoudingen?

Als we over arbeidsverhoudingen spreken, waarover hebben we het dan precies? Goede vraag, lastig antwoord. In heel algemene zin verwijst de term arbeidsverhoudingen naar de verhouding tussen alle belanghebbenden in en rond organisaties. We kunnen er vanuit drie invalshoeken naar kijken: praktisch, ethisch en wetenschappelijk. Daarnaast is het mogelijk arbeidsverhoudingen vanuit verschillende niveaus te benaderen: op macro-, meso- en microniveau.
Meer informatie

Ruggengraatmodel

Arbeidsverhoudingen op microniveau worden gevormd binnen en tussen ondernemingen, hoofdzakelijk tussen werkgevers en werknemers en tussen werknemers onderling. Op organisatieniveau zijn de arbeidsverhoudingen te visualiseren in het zogeheten ruggengraatmodel. Het model geeft inzicht in wie de betrokken spelers zijn, en biedt houvast om de dialoog op organisatieniveau te structureren.
Meer informatie

Masterclasses Strategisch HRM

Voor Jong AWVN

Masterclasses Strategisch HRM

Op donderdag 5 september 2024 organiseert Jong AWVN van 15.00 -17.30 uur de eerste masterclass uit de serie Strategisch HRM – zonder kosten toegankelijk voor leden van Jong AWVN. De eerste masterclass staat onder leiding van Jan de Kramer. Hij geeft een overzicht van de belangrijkste maatschappelijke ontwikkelingen van de afgelopen jaren en de oorzaken ervan. Ook laat hij zien wat de toekomstige impact is op HR.

Arbeidsverhoudingen na een staking

Arbeidsverhoudingen na een staking

Na een staking is het altijd de vraag: ′hoe nu verder′. De verhouding tussen werkgevers en vakorganisaties kan behoorlijk verstoord zijn, maar ook op de werkvloer zijn de relaties tussen stakers en werkwilligen niet vanzelf weer ′als vanouds’. De HR-afdeling kan gewantrouwd worden wegens hun (veronderstelde) rol – kortom de arbeidsverhoudingen zijn verstoord. Daar heeft niemand baat bij. Hoe maak je het weer goed?

Serie blogs over cultuurverschillen

Serie blogs over cultuurverschillen

Om de invloed van cultuurverschillen op arbeidsverhoudingen te onderzoeken, kijkt adviseur Valentijn Verpaalen door de bril van organisatiecultuur en nationale culturen. Hierbij gebruikt hij het 6-dimensiesmodel van cultuurverschillen tussen landen: machtsafstand, collectivisme (tegenover individualisme), femininiteit (tegenover masculiniteit), onzekerheidsvermijding, langetermijn-gerichtheid en mensgerichtheid. Tweede aflevering: machtsafstand.

Een buitenlandse moeder!

Een buitenlandse moeder!

Steeds meer bedrijven hebben een buitenlandse moeder. De aansturing van de bedrijven vanuit het buitenland leidt soms tot strubbelingen in de Nederlandse vestiging, bijvoorbeeld als het gaat om arbeidsverhoudingen, personeelsbeleid en werkgeverschap. Hoe ga je daar als HR-directeur mee om?

Arbeidsverhoudingen in 2025

Zo dachten we daar in 2013 over

Arbeidsverhoudingen in 2025

De arbeidsverhoudingen in 2025, hoe zien die eruit? Dat was de centrale vraag van het project ′Schatkamers van de toekomst′ dat eind 2013 werd afgerond. Doel: het beschrijven van verschillende toekomstperspectieven voor de arbeidsverhoudingen om AWVN en de leden te ondersteunen bij het maken van strategische beleidskeuzes. Wat is bewaarheid? Oordeel zelf!

Arbeidsverhoudingen, dienstverlening
Klik op de afbeelding voor een overzicht van de adviesdiensten van AWVN op het gebied van arbeidsverhoudingen.

Arbeidsverhoudingen verbeteren en moderniseren, veranderingsprocessen vormgeven, draagvlak en betrokkenheid binnen de organisatie creëren voor veranderingen…

AWVN helpt u graag verder

AWVN adviseert werkgevers over constructieve arbeidsverhoudingen. Uitgangspunt daarbij is dat alle stakeholders betrokken worden én/of zich betrokken voelen bij de strategie van de organisatie, het HR-beleid en de ontwikkeling van de organisatie, de medewerkers en de arbeidsvoorwaarden.

Iedere AWVN-adviseur – ongeacht zijn of haar expertise – adviseert vanuit het perspectief dat constructieve arbeidsverhoudingen cruciaal zijn voor het succesvol implementeren van HR-beleid.
De in arbeidsverhoudingen gespecialiseerde adviseurs zijn expert in procesmatige interventies om de arbeidsverhoudingen te verbeteren. Want los van de inhoud, gaan verhoudingen altijd over houding, gedrag en betrokkenheid. Onze experts werken nauw samen met de inhoudelijke deskundigen. Want de inhoud is leidend.

Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden