“De verbonden organisatie heeft haar tentakels in de maatschappij en in de keten. Het is geen afgerond geheel maar kent open eindjes, is onderdeel van een netwerk, heeft uitstekende relaties met leveranciers en klanten, werkt nauw samen met andere partijen aan innovatie en verbeteringen, en kent trotse medewerkers”, licht Ton de Korte van De Argumentenfabriek dit toekomstbeeld toe. Zijn collega Jenny Kossen bespreekt vervolgens een aantal stellingen met de zaal.
Stelling De huidige generatie managers is geschikt voor verbonden organisaties
‘Oneens’ overheerst. De managers ‘met grijze haren’ zouden nog te veel in termen van concurrentie denken in plaats van partnerschap. Kossen reageert: “De grijze generatie kent ook twee fases: de naoorlogse generatie, die misschien inderdaad nog wat hiërarchischer denken, en de verloren generatie, die in hun leidinggevende functies juist vaak verbinders zijn.”
Stelling In de verbonden organisatie is relatiemanagement belangrijker dan HR-management
De meningen zijn mooi verdeeld. Iemand die het ermee eens is, zegt: “Wij zijn zelf een lerende organisatie in de chemie en moeten wel met elkaar praten, ook op HR-onderwerpen, anders leren we nooit wat en krijg je risico’s.” Een ander geeft aan dat medewerkers wel eerst goed toegerust moeten worden om verbonden relaties met andere partijen aan te gaan.
Stelling Bij de verbonden organisatie mag je in de tijd van de baas buiten actief zijn, bijvoorbeeld een aantal uur bestuurswerk, vrijwilligerswerk of mantelzorg doen
“Ik vind dat je dat ook prima buiten de baas z’n tijd kunt doen”, luidt een van de reacties. Maar de meesten zijn het ermee eens, want het is een kwestie van ‘practice what you preach’. Er komen wat voorbeelden uit de zaal, zoals van een bedrijf waar medewerkers hieraan bij wijze van pilot vier uur per twee weken mogen besteden: “Het geeft vertrouwen in de verbonden organisatie, vergroot het werkplezier en de duurzame inzetbaarheid.”
Stelling Een verbonden organisatie is weinig wendbaar
“Als je zo bezig bent met relaties en de omgeving, kan ik me dat wel voorstellen”, aldus een reactie. Kossen besluit: “Wil je top-down een andere koers gaan varen, dan is dat in een verbonden organisatie veel lastiger te realiseren, maar organische veranderingen kunnen juist veel makkelijker en sneller plaatsvinden.”
Praktijkvoorbeeld verbonden/De organisatie van de toekomst • Tekst: Marloes Hooimeijer, beeld (portret Jenny Kossen): Martin Waalboer • oktober/november 2017