|
December
Studieschuld belastingvrij aflossen via loonstrookje, ‘is middel om jonge werknemers te binden’
BNR, 30 december 2024
Steeds meer werkgevers laten werknemers hun studieschuld afbetalen via hun loonstrookje. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Door de studieschuld af te betalen via de werkgever, kunnen oud-studenten in rap tempo en belastingvrij van hun schuld afkomen. Daarnaast is het een middel voor werkgever om ‘jonge werknemers op deze krappe arbeidsmarkt’ te binden, ziet werkgeversvereniging AWVN.
• Lees het artikel (ook beschikbaar als podcast)
Verpleegkundige werkt door met feestdagen
De Telegraaf, 25 december 2024
In de zorg, in de supermarkt en in de horeca: veel mensen werken door met kerst. Voor een hoop medewerkers is dat geen probleem, sommigen zijn het zelfs al gewend.
• Lees het artikel
De polder blikt terug
BNR | Werkverkenners, 24 december 2024
Eind van het jaar, tijd om de balans op te maken! De polder blikt terug op de arbeidsmarkt van 2024. En bij Werkverkenners hebben de zelfstandigen een volwaardige plek in de polder, dus noemen werkgevers, werknemers én zelfstandigen, en een kroonlid van de SER hun hoogtepunten en dieptepunten van het afgelopen jaar. Natuurlijk ook werk, voor reislustige Oost-Europafans deze keer, en de carrièrekanteling van een Zuidas-advocaat.
Met onder meer Anne Megens, directeur beleid en advies werkgeversvereniging AWVN
• Luister terug (podcast, 60m)
Ook dit cao-seizoen leverde bovengemiddelde loonstijgingen op
FD, 23 december 2024
Na recordjaar 2023 leverde ook het afgelopen cao-seizoen bovengemiddelde loonstijgingen op. Kwam de gemiddelde loonafspraak door de inflatie-explosie in 2023 uit op 7,3%, in 2024 bedraagt die zo’n 5%. Voor de inflatiepiek schommelde die rond zo’n 2% à 3%. Voor komend jaar willen werkgevers naar ‘normalisering’ van de loongroei, maar de bonden zetten hoger in. Als het aan de werkgevers ligt, komt er volgend jaar geen cao tot stand zonder afspraken over hoe de productiviteit te verhogen, zei werkgeversvereniging AWVN eerder al. ‘Door productiviteitsgroei het belangrijkste cao-thema te maken, worden bedrijven sterker en ontstaat meer loonruimte’, beamen werkgeverskoepels VNO-NCW en MKB-Nederland.
• Lees het artikel🔒
Uitstel van strenge handhaving Wet DBA vergroot onzekerheid op de arbeidsmarkt
BNR, 23 december 2024
De Belastingdienst gaat vanaf 2025 toch niet streng handhaven op de Wet DBA, die schijnzelfstandigheid onder zzp’ers moet aanpakken. Boetes voor bedrijven die de regels overtreden blijven voorlopig uit. Werkgeversvereniging AWVN is kritisch en waarschuwt dat dit besluit voor meer onzekerheid zorgt. ‘Het schept de indruk dat naleving niet dringend is’, zegt Jannes van der Velde van de AWVN.
• Lees het artikel (ook beschikbaar als podcast)
‘Sommige pensioenfondsen te laat met aanpassen regeling’
ANP, 19 december 2024
Niet alle pensioenfondsen zijn op tijd klaar met het aanpassen van hun regelingen voor de nieuwe pensioenwetgeving. Dit verwacht werkgeversvereniging AWVN, die bijhoudt hoe de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel gaat. Vertegenwoordigers van werkgeversorganisaties en vakbonden bij pensioenfondsen moeten voor 1 januari 2025 de transitieplannen hebben ingediend.
• Lees het artikel (op website BNR Nieuwsradio)
Werken met kerst en vrij met ketikoti
nu.nl, 14 december 2024
In steeds meer cao’s zijn afspraken opgenomen over werken tijdens officiële feestdagen, ziet werkgeversorganisatie AWVN. Werknemers kunnen ervoor kiezen om tijdens Kerst te werken en die vrije dag te gebruiken tijdens bijvoorbeeld Ketikoti (afschaffing slavernij) of de islamitische viering Ied-al-Fitr (einde vastentijd).
• Lees het artikel
Werkgeversvereniging waarschuwt voor te hoge loonafspraken
FD, 12 december 2024
De gemiddelde afspraak over loonsverhoging bedroeg in november 4,5%. Dat meldt werkgeversvereniging AWVN in zijn maandelijkse cao-bericht. Dat gemiddelde ligt hoger dan in oktober (3,9%) en september (4,3%). Het looncijfer geeft aan wat werknemers die onder de betreffende cao’s vallen in de komende twaalf maanden aan loonsverhogingen kunnen verwachten. Toch ziet de AWVN over het algemeen een dalende trend. Het gemiddelde lag in november nog altijd lager dan het jaargemiddelde van 5%.
• Lees het artikel🔒
Meeste werknemers houden volgend jaar meer over van hun salaris
NOS, 12 december 2024
De meeste werknemers zullen in 2025 meer geld overhouden, blijkt uit berekeningen van ADP, dat de salarisadministratie doet voor veel bedrijven en organisaties. Iemand met een modaal salaris (3.588 euro bruto) krijgt elke maand 56 euro meer op zijn rekening.
• Lees het artikel
Arbeidsvoorwaardennota 2025: in elke cao afspraak over slimmer werken
Salaris Vanmorgen, 11 december 2024
Elke nieuwe cao moet een afspraak bevatten over slimmer werken. Dat schrijven AWVN, VNO-NCW en MKB-Nederland in de Arbeidsvoorwaardennota 2025. Slimmer werken, de arbeidsproductiviteit verbeteren, kan door het werk beter te organiseren, afspraken te maken over ontwikkeling van werkenden, met de werknemers mentaal verzuim tegen te gaan en werknemers financieel bij het bedrijf te betrekken.
• Lees het artikel
Eindejaarstips van experts
SalarisNet, 7 december 2024
Speciaal voor SalarisNet laten diverse deskundigen hun licht schijnen over 2025. Wat wordt er écht relevant voor jou als salarisprofessional? De eerste aflevering: Jannes van der Velde (AWVN).
• Lees het artikel
Exportkampioen Nederland loopt tegen binnenlandse grenzen aan
FD, 7 december 2024
Loongroei en inflatie liggen in Nederland hoger dan elders in Europa. Prijst exportland Nederland zichzelf uit de markt?
• Lees het artikel🔒
Werkgeversvereniging AWVN: ‘Arbeidsmarkt loopt vast zonder immigranten’
FD, 5 december 2024
Vanwege de krappe arbeidsmarkt is arbeidsmigratie de komende decennia onvermijdelijk in Nederland. Veel sectoren – waaronder cruciale als de zorg, ICT, de logistiek en de bouw – hebben een tekort aan personeel. De welvaart van het land komt hierdoor onder druk te staan. Dat stelt werkgeversvereniging AWVN in een nieuwe publicatie.
• Lees het artikel🔒
Werkgevers willen verhoogde arbeidsproductiviteit door ‘slimmer werken’
BNR Nieuwsradio, 3 december 2024
‘Laten we nu echt alsjeblieft aan de slag gaan met de productiviteit’. Zo luidt de oproep van de directeur van de algemene werkgeversvereniging Nederland (AWVN) Raymond Puts. Volgens Puts hapert de economische groei en heeft dat alles te maken met de lage arbeidsproductiviteit. Volgens hem moet er meer gehaald worden uit de mensen die al werken. Ook benadrukt Puts dat wanneer de arbeidsproductiviteit niet zal stijgen, de loonstijging zoals de vakbonden die wensen, tot prijsstijgingen leidt.
• Lees het artikel of beluister de podcast (4m 51s)
Lonen schieten weer omhoog: ’Inflatie juist teken dat we voorzichtig moeten zijn’
De Telegraaf, 2 december 2024
De loonsverhogingen die recent zijn afgesproken schieten weer omhoog. De cao-onderhandelingen in november leverden een gemiddelde loonstijging van 4,6% op. In oktober was dat nog 3,9%. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van werkgeversorganisatie AWVN. In november werden 16 akkoorden gesloten voor 20.000 werknemers. De gemiddelde loonafspraak over 2024 staat nu op 5%.
• Lees het artikel🔒
Werkgevers: stel productiviteitsgroei centraal
FD, 2 december 2024
Na de forse loonstijgingen van de afgelopen periode moet nu de arbeidsproductiviteit omhoog, vinden werkgevers. ‘Wat ons betreft geen cao zonder productiviteitsafspraken’, zegt directeur Raymond Puts van werkgeversvereniging AWVN. ‘Dat is echt de sleutel tot de uitdagingen waar we nu voor staan.’
• Lees het artikel🔒 |
November
De arbeidsmarkt over 10 jaar
SPDI, 25 november 2024
In het nieuwe seizoen van de SPDI-podcastserie ‘Samen werken aan morgen’ duikt SPDI in de toekomst van de werkvloer. Een werkvloer waar vier verschillende generaties samen werken. In deze reeks worden experts bevraagd over actuele onderwerpen zoals diversiteit, technische ontwikkelingen en uiteraard duurzame inzetbaarheid.
In aflevering 2, ‘De arbeidsmarkt over 10 jaar’, bespreekt Anne Megens (directeur beleid & advies van AWVN) de veranderingen die ons te wachten staan op de arbeidsmarkt van de toekomst. Zo gaat zij in op de toekomst van de cao en de voorbereidingen die organisaties moeten treffen.
• Luister terug
Loonkloof amper geslonken: ‘Vrouwen krijgen te horen dat ze slechter onderhandelen’
FD, 13 november 2024
Vrouwen verdienen bruto nog altijd 12% minder dan mannen per gewerkt uur. Het tempo waarin de kloof kleiner wordt ligt te laag, vindt FNV voor Vrouwen. ‘Zo schiet het natuurlijk niet op.’
• Lees het artikel 🔒
Zelfmoordpreventie in de bouw hard nodig: ’Impact op de werkvloer is enorm’
De Telegraaf, 5 november 2024
Bij de cao-onderhandelingen in de bouw heeft CNV een opmerkelijk voorstel op tafel gelegd. De bond wil met de werkgevers afspraken maken om het aantal zelfdodingen in de sector te verminderen. ′Werknemers die hierover nadenken, moeten ergens terechtkunnen.′
• Lees het artikel🔒
Loonstijging zwakt af: ′Tijd van percentages 6 tot 8 procent voorbij′
nu.nl, 1 november 2024
De gemiddelde loonstijging is in oktober verder afgezwakt. Bedrijven maken zich grote zorgen over de economische onzekerheid, geopolitieke spanningen en oplopende kosten. Forse loonsverhogingen zijn dan ook vrijwel niet aan de orde.
• Lees het artikel
Rouwen kost tijd, dat vindt iedereen. Toch komt er maar geen officieel rouwverlof
Trouw, 1 november 2024
Niets zo persoonlijk als rouwen om een gestorven naaste. Maar wat elke rouwende bindt, is dat er tijd voor nodig is. Waarom is een wettelijk rouwverlof dan zo lastig te regelen?
• Lees het artikel🔒
Loonstijgingen terug naar laagste niveau in ruim twee jaar
De Telegraaf, 1 november 2024
Werknemers zien de gemiddelde loonstijgingen verder dalen. De cao-onderhandelingen leverden afgelopen maand een verhoging op van 3,6%, het laagste niveau sinds maart 2022.
• Lees het artikel🔒 |
Oktober
Verplicht naar kantoor komen? ’In Nederland kan een baas dit ook eisen’
De Telegraaf, 29 oktober 2024
Werknemers van koffieketen Starbucks hangt ontslag boven het hoofd als ze niet minstens drie dagen per week op kantoor verschijnen. Kunnen werkgevers in Nederland dit ook eisen?
• Lees het artikel🔒
Verzuimbonus voor personeel kan helpen, maar vormt vooral een groot risico
nu.nl, 28 oktober 2024
Het griepseizoen is in volle gang en dat zorgt in de herfst- en wintermaanden voor veel uitval onder personeel. Sommige bedrijven trekken alles uit de kast om dit te voorkomen, zoals het toekennen van een verzuimbonus.
• Lees het artikel
Een vierdaagse werkweek? ‘Voor werkgevers is dit een nachtmerrie’
nu.nl, 22 oktober 2024
Vakbond FNV zet tijdens de cao-onderhandelingen bij ziekenhuizen en ING vol in op een vierdaagse werkweek. Op die manier moet de productiviteit worden verhoogd en de krapte op de arbeidsmarkt worden aangepakt. Werkgevers en deskundigen zijn minder enthousiast over de kortere werkweek.
• Lees het artikel
Nederlandse economie op weg naar zachte landing, recessie vrijwel uitgesloten
nu.nl, 21 oktober 2024
De Nederlandse economie stevent af op een zogenaamde zachte landing, waarbij een recessie vrijwel uitgesloten is. En daarmee is de financiële stabiliteit in balans. De Nederlandsche Bank verwacht voor dit jaar een gematigde groei met een voorzichtig herstel in 2025.
• Lees het artikel
Werknemer vaker naar bedrijfspsycholoog door wachtlijst in reguliere zorg
NOS, 21 oktober 2024
De lange wachttijden voor een psycholoog leiden ertoe dat werknemers vaker aankloppen bij de bedrijfsarts voor een verwijzing naar een bedrijfspsycholoog. Dat melden diverse arbodiensten in gesprekken met de NOS.
• Lees het artikel
Loonstijging mindert vaart: in september gemiddeld 4,3% erbij
De Telegraaf, 8 oktober 2024
De salarisverhogingen die in september zijn afgesproken, liggen lager dan die in de afgelopen drie maanden. Dat blijkt uit voorlopige cijfers over de nieuwe cao’s die zijn afgesloten. Volgens werkgeversvereniging AWVN rolde er een gemiddelde loonstijging van 4,3% uit de bus.
• Lees het artikel🔒
Lonen blijven hard stijgen, kan dat zo doorgaan?
Het Parool, 4 oktober 2024
De cao-lonen stegen het afgelopen kwartaal met 6,8 procent, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat is net zoveel als de recordstijging eind 2023. Vooral mensen in de zorg zijn meer gaan verdienen, net als in de horeca. Wat is er aan de hand?
• Lees het artikel🔒
Stijgen de lonen te hard? ‘Het drijft de prijzen alleen maar op’
Radio 1 – EO, ′Geld of je leven′, 3 oktober 2024
De inflatie is inmiddels wat gaan liggen, maar de afgelopen drie maanden stegen de lonen wéér met bijna 7 procent – een evenaring van die grootste stijging in meer dan 40 jaar. Moeten we daar blij mee zijn of is het niet goed voor onze economie als de salarissen zo snel stijgen? Een gesprek met Zakaria Boufangacha van vakbond FNV en Anne Megens van werkgeversorganisatie AWVN.
• Luister terug
Stijging cao-lonen evenaart sterkste toename in meer dan 40 jaar
Trouw, 3 oktober 2024
De stijging van de Nederlandse cao-lonen evenaarde afgelopen kwartaal de sterkste toename in meer dan veertig jaar. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kregen werknemers gemiddeld 6,8 procent meer salaris dan in het derde kwartaal van vorig jaar.
• Lees het artikel🔒 |
September
Op non-actief gesteld na vage meldingen
FD, 25 september 2024
Sinds het aantal meldingen van ongewenst gedrag toeneemt, worden meer mensen op non-actief gesteld. In afwachting van een onderzoek zitten zij thuis. Hoe langer dat duurt, des te groter de kans op ontslag, reputatieschade en hoge kosten. Het advocatenteam van werkgeversvereniging AWVN heeft het afgelopen halfjaar tien zaken binnengekregen.
• Lees het artikel 🔒
De bedrijfswinsten stijgen sinds corona harder dan de lonen
FD, 25 september 2024
De coronapandemie en hoge energieprijzen drukten de afgelopen vijf jaar hun stempel op de economie. In deze periode zijn de bedrijfswinsten volgens het CBS met bijna een derde gestegen. De beloning van werknemers groeide sinds 2019 met een kwart, en beslaat daarmee een steeds kleiner deel van de totale economie. Blijvend hoge loonstijgingen kunnen bijdragen aan een herstel van deze arbeidsinkomensquote.
• Lees het artikel 🔒
Vierdaagse of kortere werkweek is en blijft een papieren tijger
nu.nl, 20 september 2024
De vakbonden willen komend cao-jaar inzetten op een kortere werkweek met behoud van hetzelfde salaris. Maar in de praktijk komen zulke afspraken nauwelijks voor. Door de krapte op de arbeidsmarkt, de hoge kosten en de miljoenen deeltijders blijft het vooral een utopie.
• Lees het artikel
Reacties op Miljoenennota
NOS, 17 september 2024
Werkgeversvereniging AWVN is tevreden met de aandacht voor arbeidsmarktkrapte en verhoging van arbeidsproductiviteit in de plannen van het kabinet, maar vindt het zorgelijk dat de focus bij arbeidsmigratie vooral op de problemen ligt. De vereniging benadrukt dat arbeidsmigranten waardevol zijn in cruciale sectoren als bouw, zorg en techniek.
• Bekijk het hele liveblog
Werkgevers schrikken van cao-eisen vakbond: ‘Niet realistisch’
ANP-bericht, 16 september 2024
Werkgevers schrikken van de nieuwe looneisen van de vakbonden en noemen FNV’s inzet op een vierdaagse werkweek ‘niet realistisch’. ‘Er zijn nu al te weinig mensen om al het werk te doen’, reageert een woordvoerder van werkgeversvereniging AWVN.
• Lees het artikel op BNR | Ondernemen & werk
Werkgevers tevreden over thuiswerken. ‘Wel zorgen om sociale cohesie’
De Ondernemer, 16 september 2024
Bijna alle werkgevers geven hun personeel de mogelijkheid thuis te werken en zeven op de tien zijn niet van plan medewerkers te verplichten vaker naar kantoor te komen. Dit meldt werkgeversvereniging AWVN na een ledenonderzoek onder ruim 350 werkgevers.
• Lees het artikel
Een op de drie werkgevers wil werknemers vaker op kantoor
De Telegraaf, 12 september 2024
• Lees het artikel 🔒
Vier of zes dagen werken?
BNR | Werkverkenners, 10 september 2024
Griekenland grijpt terug op de zesdaagse werkweek. Het Nederlandse AFAS stapt juist over op een vierdaagse werkweek. Wat werkt nou beter tegen personeelskrapte én werkdruk?
• Luister terug (podcast 59m)
‘Er zijn plekken waar het niet logisch is dat er zzp′ers aan de slag zijn’
BNR | Big Five, 10 september 2024
Krapte op de arbeidsmarkt is volgens Anne Megens de voornaamste reden waardoor ondernemers en managers s’ nachts wakker liggen. Hoe moet dit hardnekkige probleem worden tegengegaan? En: ruim acht jaar na de invoering van de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties gaat de belastingdienst dan toch echt handhaven op deze regeling. Is het bedrijfsleven daar klaar voor? Te gast is Anne Megens, directeur beleid & advies bij werkgeversvereniging AWVN.
• Luister terug (podcast: 45m)
Minder vaak vakbondslid, ′maar dat hogere loon regelen we voor iedereen′
NOS, 9 september 2024
Werknemers zijn steeds minder vaak nog lid van een vakbond. In 1993 was nog 28 procent lid van een bond. In de dertig jaar daarna is dat gestaag gedaald, naar 15 procent in 2023, meldde het CBS vanochtend. Werkgeversvereniging AWVN vindt het geringere animo voor vakbondslidmaatschap wel reden tot zorg.
• Lees het artikel |
Augustus
Stand.nl: ‘Het recht op onbereikbaarheid is overdreven’
Spraakmakers (Radio 1), 30 augustus 2024
Werknemers in Australië krijgen vanaf deze week het recht op onbereikbaarheid en FNV wil ook dat er in Nederland wettelijke afspraken over gemaakt worden. Volgens de vakbond is het een goede manier om burn-outs te voorkomen. In Spraakmakers reageert Anne Megens, directeur beleid en advies bij AWVN, op de stelling.
• Luister terug
Werk-privébalans vervaagt: ‘We moeten tegen onszelf in bescherming worden genomen’
BNR | Ondernemen & Werk, 26 augustus 2024
De grens tussen ons werk- en ons privéleven vervaagt. Werknemers in Australië mogen vanaf vandaag buiten werktijd onbelangrijke telefoontjes en e-mails van hun leidinggevende negeren. Dit zogeheten recht op onbereikbaarheid hebben wij niet op die manier vastgelegd in Nederland.
• Lees het artikel
Recht op onbereikbaar zijn ook in Nederland een goed idee? ’Wij zijn al behoorlijk mondig’
De Telegraaf, 26 augustus 2024
Volgens werkgeversvereniging AWVN is wetgeving overbodig, omdat de meeste zaken goed worden geregeld via overleg.
• Lees het artikel 🔒
Genoeg geld in kas voor overstap 40-plussers naar nieuw pensioenstelsel
FD, 22 augustus 2024
FD over de cijfers uit het AWVN-dashboard. Inmiddels hebben al 51 van de 100 grootste pensioenfondsen een zogenoemd transitieplan gepubliceerd in het kader van het nieuwe pensioenstelsel.
• Lees het artikel 🔒
Thuis opstarten en dan naar de zaak wint aan populariteit
nu.nl, 16 augustus 2024
Steeds meer werkenden starten de werkdag thuis op en rijden dan wat later naar de zaak. Dat scheelt verloren tijd van het in de file staan. En het komt de productiviteit ten goede.
• Lees het artikel
Lonen blijven fors stijgen in cao’s, werkgevers slaan alarm
ANP-bericht, 9 augustus 2024
Vakbonden lukt het de laatste maanden opnieuw om hogere loonstijgingen af te spreken. AWVN, de belangrijkste arbeidsvoorwaardenadviseur van Nederlandse werkgevers, stelt hierover zeer bezorgd’ te zijn. ‘De sterk stijgende loonkosten kunnen de concurrentiepositie en gezondheid van Nederlandse bedrijven verzwakken.’
Overgenomen door o.a. BNR Nieuws, Controller’s magazine, Personeelsnet, Salarisnet, HR-praktijk en nu.nl.
Journalist wilde na twee maanden haar oude baan terug: ‘Ik vond het gênant dat ik weer aanklopte’
Het Parool, 5 augustus 2024
Twee maanden na het vertrek van journalist Raounak Khaddari (30) bij Het Parool belde ze haar hoofdredacteur op met het verzoek of ze terug mocht komen. Kan dat, terugkeren naar je oude werkgever? En is dat een goed idee? ‘Je neemt extra bagage en kennis mee terug.’
• Lees het artikel
Extra vakantiedagen voor een ‘groene’ reis? Weinig werkgevers wagen zich er nog aan
Trouw, 5 augustus 2024
Arbeidsvoorwaarden die werknemers moeten stimuleren duurzame keuzes te maken, worden vaker aangeboden op het werk. Maar werkgevers brandden hun vingers liever niet aan het stimuleren van een duurzame vakantie, blijkt uit een rondvraag.
• Lees het artikel |
Juli
De bouwvak bestaat al decennia niet meer, maar is nog springlevend
nu.nl, 27 jul 2024
In het grootste deel van het land is het nu zover, en de rest volgt snel: de bouwvak. Een bijzonder fenomeen, want het bestaat officieel sinds 1981 niet meer. Toch doet zo’n 80 procent van de bouwbedrijven er nog aan mee.
• Lees het artikel
Iets lagere cao-stijgingen in het 2e kwartaal, terug naar normaal?
HRMorgen, 22 juli
Uit de recente update van AWVN bleek dat de loonafspraken in juni weer iets hoger waren dan in mei, maar dat de trend nog dalend bleef. Tijd voor een duiding van de cijfers door hoofdredacteur Wim Davidse. En voor een stevige herbezinning, zo stelt hij.
• Lees het artikel
Marieke Mulder: ‘Drie interventies helpen bij objectief werven en selecteren’
Flexmarkt, 19 juli
Marieke Mulder is adviseur inclusieve arbeidsmarkt bij werkgeversvereniging AWVN. In zogenoemde Communities of Practice (CoP) brengt zij werkgevers een wetenschappelijk bewezen methode bij die objectieve werving en selectie bevordert.
• Lees het artikel
Cao-lonen stijgen ineens, maar ‘trend is dalend’
ANP-bericht, 15 juli
De gemiddelde loonstijging in nieuwe cao-afspraken is in juni voor het eerst in maanden weer wat toegenomen. AWVN, de belangrijkste arbeidsvoorwaardenadviseur van Nederlandse werkgevers, denkt wel dat het om een ‘incidentele fluctuatie’ gaat. De onderliggende trend blijft dalend, is de indruk.
• O.a. terug te lezen op BNR Nieuws
Het gebrek aan personeel brengt de Nederlandse economie tot stilstand, is dat nog te keren?
De Volkskrant, 6 juli
Het eerste kwartaal kende zelfs een onverwacht grote krimp van een half procent. Is dat tij nog te keren of moeten we wennen aan ‘stagnatie en achteruitgang’?
• Lees het artikel🔒
Lonen jaren achtergebleven bij stijgende arbeidsproductiviteit; FNV-reactie op verkeerde AWVN-cijfers
fnv.nl, 3 juli
Werkgeversvereniging AWVN beweert dat de arbeidsproductiviteit al langere tijd onder het loonniveau ligt. ‘Maar daar klopt niks van’, zegt Zakaria Boufangacha, vicevoorzitter van FNV.
• Lees het artikel
Werkgevers maken ‘denkfout’. ‘Klaagzang van werkgevers over loonstijging is onterecht’
RTL Nieuws, 2 juli 2024
Werkgevers klagen dat de cao-lonen meer stijgen dan de arbeidsproductiviteit. Daardoor stijgen de kosten en zullen bedrijven dat moeten compenseren door hun prijzen te verhogen. En dat jaagt dan weer de inflatie aan, vrezen ze. Maar experts vegen de vloer aan met de klachten.
• Lees het artikel
‘Loonstijgingen onbetaalbaar zonder verhoging van productiviteit’
BNR | Ondernemen & werken, 2 juli
Werkgevers maken zich zorgen over de betaalbaarheid van loonstijgingen. In het cao-overleg met de bonden moet meer gedaan worden om de arbeidsproductiviteit te verhogen. Anders komen we straks in een loon-prijsspiraal terecht, waarschuwt Raymond Puts, directeur van werkgeversvereniging AWVN.
• Podcast, luister terug (4m10s)
Werkgevers: lonen stijgen harder dan arbeidsproductiviteit
FD, 2 juli
Interview met directeur Raymond Puts van werkgeversvereniging AWVN.
• Lees het artikel🔒
Tussenevaluatie cao-seizoen 2024, verder o.a. artikelen op sites van
• Welingelichte kringen
• Salaris van morgen
Vanaf vandaag verplicht: baas moet bijhouden hoe personeel naar werk gaat
NOS, 1 juli
Met het ov, de auto of op een andere manier naar het werk? Werkgevers die meer dan honderd mensen in dienst hebben, moeten dit vanaf vandaag van hun werknemers gaan bijhouden. Het doel is in kaart brengen hoe mensen zich van en naar werk bewegen, met vandaag als nulpunt.
• Lees het artikel |
Juni
Rotterdams convenant arbeidsmigratie verdient navolging
FD | Commentaar, 28 juni
• Lees het artikel🔒
Ruzie over vroegpensioen
De Telegraaf, 25 juni
FNV-plan om ruzie over vroegpensioen bij te leggen: ’We moeten voorkomen dat mensen versleten raken’
• Lees het artikel🔒
Maakt uitstoot rapporteren werkverkeer duurzamer?
BNR | Werkverkenners, 18 juni
Vanaf 1 juli moeten grote bedrijven met meer dan 100 werknemers verplicht alle kilometers rapporteren die werknemers rijden van woon, werk en zakelijk verkeer! Het doel is om uitstoot in kaart te brengen en vervolgens te verminderen. Maar gaat dat ook zo uitpakken? Of is het vooral extra rompslomp voor bedrijven? Met o.a. Armand Lahaije.
• Podcast, luister terug (60m)
Transitieplannen pensioenstelsel krijgen vorm: ‘Steeds meer is af’
ANP-bericht, 13 juni
Pensioenfondsen hebben al een flink deel van hun transitieplannen opgesteld, zegt werkgeversvereniging AWVN. Die plannen moeten duidelijk maken wat de overgang van het oude naar het nieuwe stelsel betekent voor mensen die pensioen opbouwen. Tot nu toe zijn 31 van de ruim honderd verwachte transitieplannen gepubliceerd, meldt AWVN in zijn eerste voortgangsrapportage over de plannen.
• Lees het hele artikel op BNR.nl
Vier dagen werken en vijf dagen betaald krijgen blijft de uitzondering
Nu.nl, 13 juni
Werknemers van softwarebedrijf AFAS hebben vanaf volgend jaar een vierdaagse werkweek, terwijl de arbeidsvoorwaarden hetzelfde blijven. Toch blijft dit een uitzondering in Nederland en van een trend is geen sprake.
′Dit is echt een uitzondering. Het is absoluut geen trend, maar eerder een experiment’, zegt een woordvoerder van werkgeversvereniging AWVN. ′Wij zijn ook heel benieuwd wat hier uit komt.′
• Lees het artikel
Meer vrije tijd? De baas gaat steeds sneller akkoord
AD, 12 juni
Werkgevers doen hun uiterste best om hun personeel aan zich te binden. Daarbij gaat het allang niet meer alleen om hogere lonen. ′Een goede afstemming tussen werk en privé wordt steeds belangrijker.′
• Lees het artikel 🔒
Vier dagen werken voor vijf dagen loon: ‘Wat Afas doet, kan echt niet overal’
De Telegraaf, 12 juni
• Lees het artikel 🔒
Steeds kleiner deel werknemers valt onder cao
RTL, 12 juni
Het percentage werknemers dat onder een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) valt is de laatste jaren gedaald. Hoe erg is dat? Acht vragen en antwoorden.
• Lees het artikel
Waarom werkgevers bang zijn voor AI
FD, 11 juni
Werkgevers zijn huiverig om AI in te zetten op de werkvloer. Dat blijkt uit een steekproef van werkgeversvereniging AWVN. Ruim 40% van hen doet niks met de technologie. Terwijl het volgens AWVN wel een oplossing kan zien voor de krapte op de arbeidsmarkt en het verhogen van de productiviteit. Techredacteur Sandra Olsthoorn legt uit waarom werkgevers terughoudend zijn.
• Podcast, luister terug (15m)
• Lees ook op fd.nl: Werkgevers nog huiverig voor inzet AI 🔒
AI kan volgens werkgevers taken overnemen van werknemers
Nu.nl, 11 juni
Kunstmatige intelligentie kan helpen de krapte op de arbeidsmarkt te verminderen. Op korte termijn kunnen bedrijven AI inzetten om medewerkers te ondersteunen in hun werk en taken over te nemen.
• Lees het artikel
AWVN: Werkgevers huiverig om AI te gebruiken
BNR | Headlines, 11 juni
Nederlandse werkgevers zijn terughoudend met het inzetten van kunstmatige intelligentie. Dat blijkt uit een steekproef van werkgeversvereniging AWVN. ‘Werkgevers zijn vaak weldegelijk geïnteresseerd, maar ze ondervinden veel uitdagingen bij het daadwerkelijk inzetten van kunstmatige intelligentie’, zegt directeur Raymond Puts van AWVN.
• Podcast, luister terug (15m)
• Lees ook op bnr.nl Werkgevers huiverig om AI te gebruiken |
Mei
Gelijk speelveld nodig voor arbeidsmigratie in Europa
BNR | Headlines, 31 mei
Ondernemers in Europa willen meer bemoeienis van Brussel met het thema migratie, zo blijkt uit een recente peiling van werkgeversvereniging VNO-NCW. Werkgevers in EU-landen kampen met een tekort aan personeel en worstelen tegelijkertijd met het arbeidsmigrantenvraagstuk. Volgens Raymond Puts, directeur van werkgeversvereniging AWVN, is het belangrijk om een gelijk speelveld te creëren.
• Luister terug, beschikbaar als podcast op BNR (5m)
Vakantiegeld komt eraan: deze varianten van uitbetaling zijn ook populair
De Telegraaf, 18 mei
Steeds meer werkgevers kiezen ervoor de traditionele manier van uitbetalen van vakantiegeld te vervangen voor het persoonlijk keuzebudget. Beleidsadviseur Jena de Wit is namens AWVN aan het woord.
• Lees het artikel 🔒
Personeel om een loonoffer vragen blijft arbeidsrechtelijk een no-go
Nu.nl+ | 18 mei
De spelers van voetbalclub Vitesse hebben onlangs besloten een deel van hun salaris in te leveren. De selectie hoopt daarmee bij te dragen aan de redding van de noodlijdende club. Dit is een vrijwillige actie, maar een werkgever kan er ook zelf om vragen.
• Lees het artikel
Derde werknemers in Nederland krijgt niet maximale reiskostenvergoeding
De Telegraaf, 15 mei
• Lees het artikel 🔒
Autistische Jacqueline (41) verdrongen op arbeidsmarkt door wet
RTL Nieuws, 15 mei 2024
Een grote groep mensen met een chronische ziekte of arbeidsbeperking staat ongewild aan de zijlijn van de arbeidsmarkt. De 41-jarige Jacqueline is een van hen. Ze heeft autisme en is gedeeltelijk afgekeurd. Een baan vinden valt voor haar niet mee. Het doelgroepenregister, dat speciaal in het leven is geroepen voor arbeidsbeperkten, helpt daar frustrerend genoeg juist níet bij.
•Lees het artikel
Reiskosten- en thuiswerkvergoeding meestal gelijk aan belastingvrijstelling
Nu.nl, 5 mei
De meeste werkgevers betalen hun werknemers vergoedingen voor reiskosten en thuiswerken die overeenkomen met het fiscale maximum. Dat is de vergoeding per kilometer of dag waar geen belasting over betaald hoeft te worden.
• Lees het artikel
Analyse: migratiedebat gaat niet alleen over economie
De Telegraaf, 13 mei
• Lees het artikel 🔒
Bedrijven in tegenaanval: Nederland kán niet zonder arbeidsmigranten
De Telegraaf, 12 mei
• Lees het artikel 🔒
Personeelsschaarste leidt tot hogere lonen schoonmakers en beveiligers
FD, 5 mei
AWVN vindt dat de vakbonden teveel nadruk leggen op geld.
• Lees het artikel🔒
Vroegpensioen op de tocht: wie kan er nog gebruik van maken en wat zijn de alternatieven
De Telegraaf, 2 mei
• Lees het artikel 🔒
In afgelopen 50 jaar werd er nooit zo vaak gestaakt als in 2023
Het Parool, 1 mei
Het was vechten afgelopen jaar voor een loonsverhoging. In de afgelopen vijftig jaar werd nooit vaker gestaakt dan in 2023, maar van grote maatschappelijke ontwrichting was geen sprake. Mathijs Roodenburg reageert namens AWVN op de stakingscijfers van 2023.
• Lees het artikel |
April
‘Enorm’ tekort aan mbo’ers met werkervaring
BNR | Ondernemen & werk, 27 april
De arbeidsmarkt is iets minder krap geworden, maar desondanks heeft acht op de tien werkgevers moeite om personeel aan te trekken. Dat zegt werkgeversvereniging AWVN. Voornamelijk is er concurrentie om mbo’ers met ervaring, aangezien zij direct inzetbaar zijn.
• Lees het artikel
Bedrijven geven nieuwe werknemers extra’s: ‘Heb er moeite mee!’
De Telegraaf, 24 april
Een leaseauto of een sportabonnement: bedrijven halen steeds meer uit de kast om werknemers binnen te halen en te houden, blijkt uit een onderzoek van werkgeversorganisatie AWVN. Vanwege de tekorten aan werknemers op de arbeidsmarkt, kunnen sollicitanten ook steeds meer eisen. Verslaggever Charlotte Sun ging de straat op om te horen wat deze eisen zoal zijn en sprak met AWVN arbeidsmarktonderzoeker Jena de Wit.
• Bekijk de video
Werkgevers trekken alle registers open om personeel te werven en te behouden
HR Praktijk, 23 april
Concurrentie om personeel te werven en te behouden dwingt werkgevers om alle registers open te trekken. Vooral financiële middelen zoals een aanbrengpremie en hoger inschalen zijn populair, maar ook persoonlijke aandacht en het verbeteren van de werk-privé-balans behoren tot de ingezette middelen. Dat blijkt uit het onderzoek Meer doen met wat je in huis hebt. AWVN-ledenonderzoek personeelstekorten 2024.
• Lees het artikel
Vooral mbo’ers met ervaring gewild op krappe arbeidsmarkt
FD, 22 april
Werkgevers verwachten dat de krapte op de arbeidsmarkt aanhoudt. Er is vooral schaarste aan mbo-krachten met meerdere jaren werkervaring. AWVN waarschuwt voor te starre houding tegenover arbeidsmigranten. De spanning op de arbeidsmarkt mag iets zijn afgenomen, toch heeft acht op de tien werkgevers nog steeds moeite om genoeg personeel aan te trekken. Onderling concurreren zij het meest om mbo-gediplomeerden met werkervaring, met stijgende salarissen tot gevolg. Dat blijkt uit de nieuwste monitor van werkgeversvereniging AWVN, die nauw betrokken is bij de totstandkoming van de meeste Nederlandse cao’s.
• Lees het interview met Raymond Puts
Steeds meer werknemers vallen uit door fysieke klachten
Nu.nl, 19 april
Het merendeel van de werknemers in ons land heeft steeds vaker te maken met lichamelijke klachten. Bedrijven investeren fors in goede werkplekken, maar dat heeft weinig effect. Het verzuim loopt nog altijd op, blijkt uit een rondgang van NU.nl.
• Lees het artikel
Nederlanders werken het liefst thuis vanwege betere verdeling werk en privé
NU.nl, 17 april
Een betere balans tussen werk en privé is de belangrijkste reden voor werknemers om thuis te werken. Verder geven ze aan thuis productiever te zijn dan op kantoor.
• Lees het artikel
Hardnekkig hoge inflatie blijft een dreun voor de koopkracht: ‘Beetje zorgwekkend’
AD, 15 april
Twee jaar lang riepen we ach en wee over de dure boodschappen, en het leed is nog niet geleden. Een hardnekkig hoge inflatie tast onze koopkracht verder aan.
• Lees het artikel 🔒
Van feestdag ruilen op de werkvloer: ‘Wat je viert, is heel persoonlijk’
NOS, 15 april
Waarom vrij nemen op een feestdag als je hem niet viert? Op grote schaal gebeurt het nog niet, maar het neemt toe: een flexibel feestdagenbeleid voor personeel.
• Lees het artikel
Een feestdag ruilen voor vrije dag op Ied-al-Fitr is steeds vaker mogelijk
Nu.nl, 09 april
Bij steeds meer bedrijven in ons land is het mogelijk om een dag vrij te krijgen tijdens Ied-al-Fitr, voor sommigen beter bekend als het ‘Suikerfeest’. Vaak worden er onderlinge afspraken gemaakt en is er sprake van een uitruil van feestdagen.
• Lees het artikel
Thuiswerkers bezorgen bedrijven kopzorgen: personeel wil geen tijd meer verspillen aan reizen
AD, 08 april
Veel bedrijven worstelen nog altijd met de gevolgen van hybride werken. Kantoren zijn sommige dagen propvol en andere halfleeg. Zit de oplossing in lokale werkplekken om de hoek?
• Lees het artikel 🔒
Cao-lonen stegen in eerste kwartaal iets minder
NRC, 05 april
De lonen in Nederlandse cao’s stegen afgelopen kwartaal met 6,8 procent, terwijl de inflatie lager is.
• Lees het artikel 🔒
Nederlandse lonen stegen dit kwartaal weer flink, volgens cijfers CBS
Volkskrant, 04 april
De cao-lonen stijgen nog steeds relatief sterk, maar wel iets minder dan voorheen. In het eerste kwartaal van dit jaar was de stijging 6,8 procent. Dat was iets minder dan de 6,9 procent in het laatste kwartaal van 2023, wat toen de grootste loonstijging was in veertig jaar.
• Lees het artikel 🔒
Maart
Veel werkenden hebben in 2024 een vrije dag minder dan vorig én komend jaar
Nu.nl, 31 maart
Doordat Koningsdag dit jaar op een zaterdag valt, is een groot deel van de werkenden een dag minder vrij voor rekening van de baas dan vorig jaar. Maar in lustrumjaar 2025 hebben we ondanks de viering op zondag toch een extra vrije dag.
• Lees het artikel |
Extra verhoging minimumloon stuwt lonen: 5,8% erbij in maart
De Telegraaf, 29 maart
De lonen van werknemers blijven flink stijgen. In maart is in nieuwe cao’s een gemiddelde salarisstijging van 5,8% afgesproken. Vooral in sectoren waar personeel rond het minimumloon verdient, zijn de loonsverhogingen relatief hoog.
• Lees het artikel |
Werknemers boos om einde vroegpensioen zware beroepen: stakingen dreigen
Nu.nl, 29 maart
Werknemers met een zwaar beroep vrezen niet meer met vervroegd pensioen te kunnen. Zij hebben nu nog de mogelijkheid om drie jaar eerder stoppen met werken, maar in 2025 eindigt de regeling. En dat leidt tot grote onrust in verschillende sectoren.
• Lees het artikel |
Werken met Pasen en vrij op Keti Koti; bedrijven soepeler met vrije dagen
NOS, 29 maart
Het wordt voor werknemers steeds makkelijker om bijvoorbeeld Tweede Pinksterdag in te ruilen voor het Suikerfeest, ziet werkgeversvereniging AWVN. ′Een paar decennia geleden waren werkgevers nog heel terughoudend. Maar bedrijven hebben gemerkt dat de praktische problemen meevallen of heel goed zijn op te lossen.′
• Lees het artikel |
Waarom sommigen vrij zijn op Goede Vrijdag, maar anderen niet
Nu.nl, 29 maart
Hoewel Goede Vrijdag in veel cao’s niet als vrije dag is opgenomen, houden toch heel wat bedrijven en instellingen dan de deuren gesloten. Waarom kiezen ze ervoor om juist op die dag dicht te blijven?
• Lees het artikel |
Lonen stijgen meer dan inflatie: ′Achterstand van laatste jaren ingehaald′
RTL Nieuws, 21 maart
In de cao’s die nu worden afgesloten worden loonstijgingen afgesproken die hoger zijn dan de inflatie. Toch wordt daardoor slechts de achterstand van de afgelopen jaren ingehaald. Niet iedereen kan zich rijk rekenen: het ene bedrijf kan een verdere loonstijging beter betalen dan het andere, zeggen experts.
• Lees het artikel |
Concurrentieding
BNR | Werkverkenners, 19 maart
Het concurrentiebeding gaat op de schop. Hoog tijd, dacht Rens meteen. De tijd van lijfeigenen is echt voorbij! Kunnen de experts hem daar genuanceerder over laten denken? Met o.a. Maaike Hilhorst.
• Luister terug, beschikbaar als podcast op BNR (54m)
|
Ook dit jaar weer forse looneisen op de cao-onderhandelingstafels
NOS, 19 maart
Ook in 2024 worden er forse looneisen op tafel gelegd in de cao-onderhandelingen. Het leek er aanvankelijk op dat de looneisen dit jaar wat lager zouden uitvallen dan in de afgelopen twee jaren, maar dat blijkt niet zo te zijn.
• Lees het artikel |
Pensioendashboard AWVN ontsluit alle pensioendata werkgevers
AccountantWeek, 12 maart
Werkgeversvereniging AWVN heeft het pensioendashboard gelanceerd. Hier zijn alle cijfers en afspraken in te zien uit nieuwe pensioenregelingen en transitieplannen.
• Lees het artikel |
Meer bedrijven geven verlof tijdens ramadan
ANP-bericht, 7 maart
Werkgeversvereniging AWVN merkt op dat in diverse collectieve arbeidsovereenkomsten (cao’s) al afspraken zijn gemaakt over zogeheten diversiteitsdagen of over het ruilen van christelijke feestdagen door werknemers die een andere dag vrij willen omwille van hun geloof.
• O.a. overgenomen door Wakker Nederland, lees het artikel |
Wat betaalt het beste?
BNR | Werkverkenners, 5 maart
Als het erop aankomt, vinden we het toch wel heel lekker als de baan een goed salaris met zich meebrengt. Wat bepaalt eigenlijk hoe hoog het salaris bij een bepaalde functie is? En hoe sleep jij voor jezelf een zo hoog mogelijk bedrag per maand binnen? Dat zochten we uit.
• Luister terug, beschikbaar als podcast op BNR (54m) |
Februari
Hoe handel je bij een collega met een alcoholprobleem?
NRC, 26 februari
Je collega heeft een alcoholprobleem. Hoe spreek je hem daarop aan?
• Lees het artikel 🔒
|
Extra dag in februari kost geld, maar levert nog meer op
Nu.nl, 26 februari
Februari heeft dit jaar weer een dag extra en dat is goed nieuws voor de economie. We werken een dag extra waardoor er meer goederen en diensten worden geproduceerd. Die extra output zoals dat heet, raak je niet meer kwijt.
• Lees het artikel |
Dalende trend loonafspraken zet door
Flexmarkt, 23 februari
Nieuwe loonafspraken die zijn gemaakt in januari 2024 vallen lager uit dan in december 2023. Dat is opnieuw in lijn met de langzaam dalende trend die na afgelopen zomer is ingezet.
• Lees het artikel |
Trend: gratis zonnepanelen of dubbelglas op kosten van de baas
RTL Nieuws, 16 februari
Steeds meer mensen mogen op kosten van de baas zonnepanelen, een warmtepomp of dubbelglas aanschaffen. In 1 op de 10 cao’s staat inmiddels een zogenoemd klimaat- of groenbudget. Variërend van enkele honderden tot duizenden euro’s. Medewerkers declareren er lustig op los, blijkt uit een rondgang van RTL Z. Maar er klinkt ook kritiek. ′Wat een onzin. Geef gewoon een hoger loon!′
• Lees het artikel |
Delven van het ‘grijze goud’ staat nog in de kinderschoenen
BNR | Economie, 8 februari
ABN Amro publiceerde een rapport over het ‘grijze potentieel’ in Nederland. Inmiddels zijn er weliswaar al een kwart miljoen ‘doorwerkers’, maar een even groot aantal zit nog in de wachtkamer. Werkgevers zien ook niet altijd helder waar het aanbod precies te vinden is, zegt Jena de Wit, arbeidsmarktdeskundige bij werkgeversvereniging AWVN. ‘Wellicht dat er nog een mismatch is en dat mensen die na hun pensioen willen doorwerken niet altijd doorhebben dat er meer mogelijkheden zijn dan op het eerste gezicht lijkt.’
• Luister terug, beschikbaar als podcast op BNR (11m 30s) |
Januari
Vroegpensioen zwaar beroep op losse schroeven, dit is er aan de hand
RTL-nieuws, 30 januari
Wie een zwaar beroep heeft, moet eerder kunnen stoppen met werken, vinden de vakbonden. Maar de regeling die dat mogelijk maakt loopt op zijn einde en over een nieuwe zijn de bonden en werkgevers het niet eens.
• Lees het artikel |
Miljarden aan opleidingsbudget blijven op de plank liggen
Algemeen Dagblad, 26 januari
Werknemers laten jaarlijks zeker 1,5 miljard aan opleidingsgeld liggen. En daarmee doen ze zichzelf en het bedrijf tekort, zeggen de werkgevers.
• Lees het artikel |
Ruim miljard euro aan opleidingsgeld onbenut
BNR Headlines, 26 januari
Interview met beleidsadviseur Eefje Brul.
• Luister terug, beschikbaar als podcast op BNR, (5m) |
Meer artikelen over dit onderwerp
• NOS, 26 januari Miljarden blijven liggen: bijna helft scholingsbudget niet uitgegeven
• RTL Nieuws, 26 januari Per jaar 1,5 miljard cursusgeld ongebruikt: ‘Op langere termijn slecht’
• NRC, 26 januari Opleidingsbudget voor werknemers wordt niet benut: 1,5 miljard op de plank 🔒
• De Telegraaf, 26 januari Werknemers laten miljarden aan opleidingsgeld liggen 🔒 |
Lonen stijgen steeds minder hard door lagere inflatie en krimpende economie
Nu.nl, 12 januari 2024
De loonstijgingen die de laatste tijd zijn afgesproken in cao’s zijn steeds minder hoog. Zo kwam de gemiddelde stijging in december 2023 uit op 6,8 procent. Dat is de kleinste stijging sinds februari 2023.
• Lees het artikel |
Bedrijven tasten in buidel: ruim 3 miljoen werknemers krijgen eenmalige beloning
Nu.nl, 10 januari 2024
Tussen de 3 en 3,5 miljoen werknemers hebben afgelopen jaar naast een forse loonsverhoging ook een eenmalige uitkering ontvangen. Het gaat daarbij om een gemiddeld bedrag van 946 euro bruto, bijna twee keer zoveel als in 2021.
• Lees het artikel |
Werkgevers zetten bijzonder verlof in bij strijd om personeel: ‘Past bij huidige tijdsgeest’
Algemeen Dagblad, 9 januari 2024
De strijd om personeel gaat allang niet meer alleen over loon. In steeds meer cao’s worden afspraken gemaakt over aparte verlofregelingen voor specifieke groepen. Zo hopen werkgevers hun personeel te binden. ′Natuurlijk kun je je ziek melden met menstruatieklachten, maar we willen het nou juist uit de ziektesfeer halen′, zegt Jannes van der Velde van werkgeversvereniging AWVN.
• Lees het artikel 🔒 |
De strijd om personeel gaat al lang niet meer over loon alleen: zo paaien werkgevers hun personeel
Het Parool, 10 januari 2024
De strijd om personeel gaat al lang niet meer over loon alleen. Integendeel, in steeds meer cao’s worden nu afspraken gemaakt over aparte verlofregelingen voor specifieke groepen. Zo hopen werkgevers hun personeel te kunnen binden.
• Lees het artikel 🔒 |
Achttienjarigen bouwen nu ook pensioen op extra kostenpost voor werkgevers
De Telegraaf. 3 januari 2024
Sinds 1 januari 2024 bouwen veel 18-jarigen ineens pensioen op: de wettelijke startleeftijd van pensioenopbouw is namelijk verlaagd van 21 naar 18 jaar. Werkgevers en hun personeel zijn daar niet altijd blij mee.
• Lees het artikel 🔒 |
Vooruitblik op de arbeidsmarkt van 2024
BNR | Werkverkenners, 2 januari
Wat gaat 2024 voor de arbeidsmarkt brengen? Werkgevers, zelfstandigen, werknemers en kroonleden van de SER vertellen hun vrees en hoop voor dit jaar. Met onder meer Anne Megens, directeur beleid en advies AWVN, en Zakaria Boufangacha, vice-voorzitter FNV.
• Luister terug; beschikbaar als podcast op BNR (55m) |