AWVN 100 jaar

De bedrijfsvoetbalvereniging: Fortuna Sittard

Artikel t.g.v. 100-jarig bestaan van AWVN
Artikel t.g.v. 100-jarig bestaan van AWVN

Behalve in PSV, leeft de bedrijfsvoetbalvereniging nog voort in tenminste één andere eredivisionist: Fortuna Sittard. Een club met een uitgebreide fusiegeschiedenis. Ontstaan op 1 juli 1968, na de fusie tussen Fortuna ’54 uit Geleen en RKSV Sittardia uit Sittard, als Fortuna-Sittardia Combinatie (vaak afgekort tot FSC). Een van de founding fathers van wat tegenwoordig Fortuna Sittard heet, is SV Maurits, de bedrijfsvoetbalvereniging van ’s lands grootste steenkolenmijn destijds, staatsmijn Maurits.

 

Sittardia en Fortuna ’54
RKSV Sittardia zelf ontstond op 12 mei 1950 ook door een fusie – tussen RKVV Sittardse Boys (opgericht op 1 juli 1902) en vv Sittard (opgericht op 24 april 1902). Sittardia speelde voornamelijk in de Eerste divisie betaald voetbal, maar kwam in de seizoenen 1959/1960, 1964/1965, 1966/1967 en 1967/1968 in de Eredivisie uit.
Fortuna ’54 speelde sinds de oprichting van de Eredivisie betaald voetbal in 1956 onafgebroken op het hoogste niveau. In de eerste jaren gold Fortuna ’54 als topclub – in de eerste drie jaar van het bestaan van de Eredivisie eindigde de club op respectievelijk de tweede, vierde en derde plaats.

SV Maurits

In 1958 ging het in financieel zwaar weer verkerende SV Maurits op in Fortuna ‘54 (zie ook het krantenknipsel, Algemeen Handelsblad van dinsdag 22 juli 1958). SV Maurits was de in 1926 opgerichte bedrijfsvoetbalclub van de – eveneens – in 1926 geopende Staatsmijn Maurits in Geleen.

SV Maurits was overigens beslist geen klein grut. Een jaar voor de fusie met Fortuna ’54 was Maurits nog kampioen van Nederland bij de zondagamateurs geworden. Het speelde, net als Fortuna ’54, in het in 1949 geopende Mauritsstadion in Geleen – gebouwd door werknemers van Maurits in hun vrije tijd – en kon 21.000 toeschouwers herbergen. Het stadion kreeg in 1959 een lichtinstallatie, op dat moment de modernste van Nederland. Ter gelegenheid van de ingebruikname van de installatie en de uitbreiding van het stadion (nieuwe capaciteit: 27.000), speelde Fortuna ’54 op 5 mei 1959 tegen de Braziliaanse grootmacht Botafogo.

De fusieclub Fortuna-Sittardia Combinatie speelde tot 1970 afwisselend in het Mauritsstadion en de Baandert in Sittard. In de jaren tachtig is het Mauritsstadion afgebroken. Er verrees een woonwijk en een park op de plek waar het stadion stond; stenen van het oude Mauritsstadion zijn in trappen en verhogingen in het park verwerkt.

Fortuna ’54-DWS in de jaren zestig – in het Mauritsstadion. Let op de lichtmast! Bron: Wikipedia

 

Fortuna ’54 was de eerste betaald-voetbalclub in Nederland en werd opgericht door de Geleense bouwondernemer Egidius Joosten. Hij werd ook voorzitter van de NBVB, de Nederlandse Beroeps Voetbal Bond. Omdat de KNVB niets zag in profvoetbal, organiseerde de NBVB (lees: Joosten) in september 1954 een eigen betaald-voetbalcompetitie. Uiteindelijk ging de KNVB toch overstag: Zeist en Geleen kwamen in november 1954 overeen een gezamenlijke betaald-voetbalcompetitie te beginnen. Willem II won de eerste editie ervan, Rapid JC de tweede.
In 1956 ging, onder auspiciën van de KNVB, de Eredivisie van start.
Grote namen die voor Fortuna ’54 uitkwamen zijn Frans de Munck, Cor van der Hart, Jan Notermans, Bram Appel, Faas Wilkes en Spitz Kohn.

Meer over de bedrijfsvoetbalvereniging

Iedereen in Nederland kent PSV, dat begon als fabriekselftal van Philips. Maar in het verleden had zo ongeveer elk zichzelf respecterend bedrijf (of breder: elke arbeidsorganisatie) een eigen voetbalclub. De opkomst en ondergang van het fenomeen bedrijfsvoetbalvereniging.
• Download het artikel over bedrijfsvoetbalverenigingen, verschenen in Werkgeven 2019/zomereditie

Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden