Overzicht

Blogs en vlogs

26 juni 2024
Vakantie: soms is een social-mediapost een fata morgana

Blog arbeidsrecht. Werknemer krijgt ontslag op staande voet vanwege vermeende, niet-aangevraagde vakantie tijdens ziekte. Soms is een post op social media een fata morgana!

30 mei 2024
AVG, kunstmatige intelligentie en de HR-manager

De commerciële opkomst van nieuwe AI-vormen heeft ook gevolgen voor de AVG. De wetgeving wordt op het gebruik ervan aangepast. Lees meer.

21 mei 2024
TUI en de afspraken voor het cabinepersoneel

In navolging van de uitspraak van het Hof Den Haag heeft de Hoge Raad op 26 april 2024 uitspraak gedaan in de TUI-zaak.

30 april 2024
De solidaire en flexibele pensioenovereenkomst: wie kiest wat?

De Wet toekomst pensioenen (Wtp) zorgt voor verregaande veranderingen in het pensioenstelsel. Alle bestaande pensioenregelingen moeten op de schop. Voor werkgevers is er dus werk aan de winkel. Welke acties moeten ze ondernemen, wat valt er allemaal te kiezen en op basis van welke argumenten worden keuzes gemaakt?

26 april 2024
Contract voor bepaalde tijd laten aflopen in geval van ziekte – mag dat?

Blog arbeidsrecht. Over het niet verlengen van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd vanwege ziekte van de werknemer.

15 april 2024
Hoe zorgt een werkgever dat een harmonisatieproces slaagt?

Hoe werkt een harmonisatieproces en hoe maakt u er als werkgever een succes van?

11 april 2024
Ook HR kan aan de slag met kunstmatige intelligentie (AI)

AI lijkt steeds meer een rijdende trein te zijn die u als werkgever niet mag missen. Waar liggen voor uw organisatie de belangrijkste kansen en uitdagingen? Op het AWVN-jaarcongres Bits, Bots & Banen gaan we daar graag in gesprek. Beleidsadviseur en projectleider Eefje Brul nodigt u in deze video van harte uit om u aan te melden voor het jaarcongres. 

29 maart 2024
Contractwisseling in ICT-branche en overgang van onderneming

Blog arbeidsrecht. Casus: een contractwissel tussen twee ICT-bedrijven van het beheer en onderhoud van datacenters van een bank. Die blijkt geen overgang van onderneming. Hoe kwam de rechtbank tot deze conclusie?

18 maart 2024
De dag van de thuiswerker: hoe staat het met hybride werken?

Op 16 maart was het de dag van de thuiswerker. Heel veel zal er niet zijn gewerkt, aangezien de dag dit jaar op een zaterdag viel. Toch wil beleidsadviseur Mathijs Roodenburg de themadag graag gebruiken om nog even stil te staan bij de status van het hybride werken in Nederland. 

08 maart 2024
Levensmiddelenbedrijf-cao van toepassing op e-commercebedrijven

De rechtbank heeft 28 februari 2024 geoordeeld dat onlinesupers en flitsbezorgers onder de cao-levensmiddelensbedrijf vallen, en niet onder de cao e-commerce.

07 maart 2024
Verdeling werk tussen vrouwen en mannen: naar een betere urenbalans

Vrijdag 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Een goed moment om de arbeidsparticipatie onder de loep te nemen. Want hoe zit het met de verdeling van het werk tussen mannen en vrouwen? En wat kunt u zelf doen als werkgever om de urenbalans te bevorderen? Beleidsadviseur Jena de Wit vertelt over het onderwerp en geeft advies.

12 februari 2024
Machtsafstand in landen en organisaties: wat zegt het over arbeidsverhoudingen?

Wat leren de Tesla-stakingen in Scandinavië ons over arbeidsverhoudingen en de samenwerking tussen werkgevers en bonden in onze eigen polder? Dit onderzoekt Valentijn Verpaalen. Om tot een antwoord te komen legt hij de staking komende weken langs vijf verschillende cultuurdimensies. Deze keer: machtsafstand.

Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden