15 juli 2024

Maandbericht loonontwikkeling

Loonafspraken juni iets hoger dan mei

 

Meer data? Er is een schat aan informatie voor werkgevers in het AWVN-dataportaal met dashboards als cao, belonen, pensioen, mobiliteit en verzuim.

AWVN-dataportaal

In juni 2024 kwamen nieuwe loonafspraken in cao’s uit op gemiddeld 4,6 procent. Dit is iets hoger dan het gemiddelde van mei. De onderliggende trend blijft dalend. De gemiddelde loonafspraak in 2024 is 5,2 procent.
Dat meldt AWVN als belangrijkste arbeidsvoorwaarden­adviseur van Nederlandse werkgevers in haar cao-maandbericht over juni.

In de afgelopen maand zijn 41 cao-akkoorden afgesloten voor 150.000 werknemers. Het aantal juni-cao’s ligt iets lager dan normaal. Het totale aantal in 2024 afgesloten cao’s is juist hoog: meer dan de helft van de 545 cao’s die dit jaar aflopen, is inmiddels vernieuwd.

AWVN ziet het iets hogere gemiddelde van loonafspraken in juni als een incidentele fluctuatie. Door factoren als eerder gemaakte cao-loonafspraken kan een maandgemiddelde hoger of lager uitvallen dan de trend. De vorige zomer ingezette trend is volgens de werkgeversvereniging nog steeds dalend. Die trend volgt op gedaalde inflatie, een iets ruimere arbeidsmarkt en onzekere economische vooruitzichten. De hoge inflatie in 2022 en begin 2023, in combinatie met stijging van de minimumlonen, zorgde toen voor hoge loonafspraken. Vooral de achterblijvende groei van de arbeidsproductiviteit maakt volgens AWVN echter duidelijk dat de loonruimte in het bedrijfsleven kleiner is geworden. AWVN pleit voor afspraken die helpen de productiviteit te verhogen zodat er meer loonruimte ontstaat.

Kerncijfers loonontwikkeling

Loonafspraken juni gemiddeld 4,6%
Loonafspraken kalenderjaar 2024 gemiddeld 5,2%
Loonafspraken kalenderjaar 2023 gemiddeld 7,3%
Hoogste maandgemiddelde afgelopen jaren 8,0% in oktober 2023
Laagste maandgemiddelde afgelopen jaren 1,7% in januari 2020
Aantal nieuwe cao-akkoorden in juni 2024 41
Gemiddeld aantal nieuwe cao-akkoorden in maand juni 49
Aantal aflopende cao’s in 2024 545 voor 4,0 miljoen werknemers
Aantal vernieuwde cao’s die in 2024 ingaan 332 voor 2,9 miljoen werknemers
Aantal openstaande cao’s op dit moment (expiratie in 2024) 213 voor 1,2 miljoen werknemers

Het cao-seizoen 2024 in één oogopslag

Aantal afgesloten akkoorden en gemiddelde afgesproken cao-loonstijging per afsluitmaand (exclusief incidentele loonsverhogingen).

Grafiek bij maandbericht loonontwikkeling

Over de AWVN- en CBS-cijfers
Het AWVN-looncijfer geeft aan wat werknemers die onder de betreffende cao’s vallen in de komende 12 maanden aan loonsverhogingen kunnen verwachten.
De periodieke cao-cijfers van het CBS kijken terug op de realisatie van de gemaakte cao-afspraken.

AWVN
Werkgeversvereniging AWVN is de belangrijkste arbeidsvoorwaardenadviseur van Nederlandse werkgevers. AWVN is betrokken bij het merendeel van alle ongeveer 800 Nederlandse cao’s en bij een belangrijk deel van de arbeidsvoorwaardenregelingen.

Inlichtingen Erik Heidemann, 06 53 24 23 73, e.heidemann@awvn.nl

cao-kijker, maandbericht
Bekijk de AWVN-site cao-kijker voor gedetailleerde informatie over de meest recente cao-akkoorden.

Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden