De Stichting van de Arbeid heeft medio januari gesproken met vertegenwoordigers van het ministerie van Defensie over de inzet van reservisten en de afspraken tussen deze reservisten en hun werkgevers. De Stichting onderschrijft de noodzaak van goede en duidelijke afspraken over de inzet van reservisten.
• Download de brief over
reservistenbepalingen aan de decentrale sociale partners• Voor vragen over ondersteuning bij het formuleren van specifieke bepalingen voor een cao kan contact worden opgenomen met het Bureau Reservisten en Samenleving (BReS) op het ministerie van Defensie: Kalvermarkt 32, 2511 CB Den Haag; e-mail: bres@mindef.nl
Daarom hebben de twee voorzitters van de Stichting, Ingrid Thijssen (VNO-NCW) en Tuur Elzinga (FNV), samen met staatssecretaris Gijs Tuinman van Defensie, een brief aan decentrale sociale partners ondertekend.
Hierin worden concrete suggesties voor cao-afspraken gedaan die de gesprekken aan cao-tafels kunnen ondersteunen en faciliteren. In de bijlage is deze brief te vinden samen met enkele goede voorbeelden vanuit Defensie, zoals een handreiking voor gemeenten en een intentieverklaring tussen Defensie en Capgemini.
De Arbeidsvoorwaardennota 2025 van AWVN, VNO-NCW en MKB Nederland besteedt ook aandacht aan de veranderende geopolitieke situatie en de daaruit voortvloeiende noodzaak om meer aandacht te besteden aan onze weerbaarheid. Over de rol van reservisten, meldt de arbeidsvoorwaardennota onderstaande.
Werkgevers en vakbonden kunnen in een cao reservistenbepalingen opnemen om op die manier bij te dragen aan een weerbare samenleving.
Werknemers bij civiele werkgevers beschikken over kennis en capaciteiten die ook bij Defensie goed ingezet kunnen worden en vice versa. Reservisten trainen vrijwillig en in hun vrije tijd bijzondere competenties zoals bijvoorbeeld het toepassen van vakkennis, het werken in teams en tonen van leiderschap onder bijzonder moeilijke omstandigheden. Bij Defensie zetten reservisten hun vaardigheden in binnen een andere omgeving en krijgen zij de mogelijkheid om zich nieuwe kennis en vaardigheden eigen te maken. Medewerkers komen na hun inzet voor Defensie terug met nieuwe inzichten en ervaringen die ze vaak ook kunnen toepassen in hun dagelijkse werkzaamheden.
In het licht van de veranderende situatie in de wereld, is het daarom goed om te kijken naar een reservistenbepaling in cao’s of arbeidsvoorwaardenregelingen. Daarbij kunnen de volgende onderwerpen aan de orde komen.
• Als de reservist wil deelnemen aan activiteiten voor reservisten, dan kan de werkgever daarvoor, naast de mogelijkheid van regulier verlof dat ten koste gaat van de vakantiedagen van de werknemer, ook bijzonder verlof aanbieden.
• Als de reservist opleidingen bij Defensie volgt die ook relevant zijn voor/bij de civiele werkgever, dan kunnen afspraken gemaakt worden over loondoorbetaling, verlof of bijzonder verlof.
• Als er sprake is van wettelijk voorgeschreven werk- en rusttijden, dan kunnen hierover verantwoordelijkheden vastgelegd worden en uitvoeringsafspraken gemaakt worden.
• Als de reservist voor langere duur (bijvoorbeeld een halfjaar) wordt uitgezonden op een missie dan kunnen afspraken over een ‘terugkeergarantie’ gemaakt worden.
• Als reservisten iets overkomt tijdens de inzet voor Defensie, dan kan Defensie als werkgever aansprakelijk zijn. Dit geldt bijvoorbeeld voor ongevallen en eventuele (beroeps) ziekten, ook als deze zich later pas openbaren.• Meer informatie op Defensie.nl.
Daar vindt u ook het nieuwsbericht ′Win-win-win: Defensie en bedrijfsleven bundelen krachten′ van 17 januari 2025.