29ste jaargang | Editie 16 januari 2025
Evaluatie cao-onderhandelingen 2024
Loon bleef ook in cao-jaar 2024 de dominante factor in het cao-overleg, zo blijkt uit onze eindevaluatie van het cao-jaar 2024, Loon blijft dominant. De aanhoudende hoge inflatie en krappe arbeidsmarkt waren van grote invloed op de cao-onderhandelingen. Na de historisch hoge gemiddelde loonafspraak van 7,1% in 2023, was er aanvankelijk een daling van de cao-loonafspraken te zien begin 2024. Deze daling stagneerde echter halverwege het jaar, resulterend in een gemiddelde loonafspraak van 5,3% op twaalfmaandsbasis voor het cao-jaar 2024. Weliswaar een daling ten opzichte van 2023, maar nog steeds een historisch hoog gemiddelde. Ter illustratie heb ik de gemiddelde cao-loonafspraken van de afgelopen 15 jaar hieronder op een rij gezet.
Ondanks de focus op loon, was er in 2024 sprake van een verbreding van de cao-afspraken. Dit uitte zich in meer kwalitatieve afspraken in cao-akkoorden dan vorig jaar. Zo werd er in de helft van de cao-akkoorden een afspraak gemaakt die betrekking had op de werk/privé-balans van werknemers. Daarnaast kende ruim de helft van de cao-akkoorden afspraken over scholing en duurzame inzetbaarheid. Ook hadden cao-partijen oog voor sociale veiligheid. En was er een nieuw opkomende kwalitatieve afspraak in cao-akkoorden dit cao-seizoen: het bijdragen aan de aflossing van de studieschuld.
Verder waren ook minder gedifferentieerde loonafspraken: één op de vijf cao-akkoorden kende een gedifferentieerde loonafspraak, ten opzichte van één op de drie in 2023. Met gedifferentieerde loonafspraken gaan werknemers met lagere lonen er relatief meer op vooruit dan werknemers met hogere lonen.
Voor 2025 verwachten we dat de cao-loonafspraken verder zullen afnemen. Hoe snel dit zal gaan, is echter de vraag. De afgelopen maanden zagen we immers ook dat de ingezette daling van de cao-loonstijgingen stagneerde.
Jena de Wit | j.wit@awvn.nl | www.linkedin.com/in/jenadewit