Uit de contributie financieren we tal van activiteiten die, samen met onze dienstverlening, onze leden een voorsprong geven op het gebied van werkgeverschap. De contributieve dienstverlening is onderverdeeld in vijf themagebieden. Op deze pagina leest u over onze activiteiten die onder ‘Innovatie’ vallen.
Vooruitgang door vernieuwend werkgeven, is onze slogan. Innovatie staat bij ons dan ook hoog in het vaandel. We ontwikkelen niet alleen innovatief HR-beleid, maar ook praktische, state of the art HR-tools. Innovaties realiseren we in samenwerking en samenspraak met de leden en andere belanghebbenden. Vanuit de overtuiging dat we door middel van co-creatie, met oog voor de belangen van verschillende stakeholders, optimale resultaten kunnen boeken.
Onze gidsfunctie brengt met zich mee dat trendwatching een belangrijke contributieve activiteit is. We zijn erop gespitst om relevante ontwikkelingen en trends in een zo vroegtijdig stadium te onderkennen: hoe beïnvloeden ze de organisatieontwikkeling, wat zijn de effecten ervan op de arbeidsverhoudingen en wat zijn consequenties voor de arbeidsvoorwaarden en het proces van arbeidsvoorwaardenvorming?
Vervolgens ontwikkelen we, samen met leden en andere stakeholders, doeltreffend innovatief beleid.
Sociale innovatie om de arbeidsproductiviteit op te krikken. Duurzame inzetbaarheid als antwoord op de noodzaak langer door te werken. Inclusief werkgeven om het potentieel van mensen met een arbeidsbeperking beter te benutten.
Zomaar een paar voorbeelden uit het verleden waarop we het voortouw namen. En van meer recente datum: het skillspaspoort als vervanger van het curriculum vitae, het waarjewerktbudget als alternatief voor thuiswerk- en woon-werkverkeervergoedingen.
In de periode 2024-2026 spitsen we de ontwikkeling van nieuw sociaal beleid toe op maatschappelijk verantwoord werkgeven. Werkgeverschap krijgt immers een bredere invulling. Het gaat niet uitsluitend om werk dat goed loont en zekerheid biedt, maar om werk dat daarnaast in een veilige en gezonde omgeving plaatsvindt, bijdraagt aan gelijkheid en past bij de duurzame transitie.
We gaan duidelijk maken wat maatschappelijk verantwoord werkgeven is en maken op basis daarvan een digitale tool – een kompas dat werkgevers inzicht geeft in waar ze staan, onder andere ten opzichte van andere werkgevers. We geven advies hoe werkgevers hun impact kunnen vergroten en ondersteunen ze bij het rapporteren in lijn met Europese en Nederlandse wetgeving.
Praktische, moderne oplossingen – daar houden we van. We streven er daarom ook om vanuit de contributieve inkomsten online instrumenten en tools te ontwikkelen die direct in bedrijven bruikbaar zijn.
Innovatie, creativiteit en samenwerking met leden en andere stakeholders zijn sleutelbegrippen bij de ontwikkeling ervan. Dat zorgt ervoor dat leden altijd over de state of the art-tools beschikken waar zij daadwerkelijk behoefte aan hebben.
Enkele voorbeelden. De cao-app als digitale opvolger van het papieren cao, avr of personeelhandboek. De transitievergoedingstool. Preference als multi-inzetbare HR-onderzoekstool. De vijf-fasenscan om de leer- en ontwikkelbehoefte van werkenden te koppelen aan die van het bedrijf zelf. De salarisrondetool, om de administratieve ballast van de jaarlijkse salarisronde te verminderen. En zoals hierboven al gememoreerd: er komen er – steeds weer – nieuwe aan!
Met onze toolboxen kunt u zowel als beginner als gevorderde direct aan de slag met actuele HR-thema’s. Zoals met gelijke kansen op de arbeidsmarkt en artificiële intelligentie in dienst van HR. Stap voor stap loodsen wij u verder.
Meer weten over onze contributieve activiteiten?
Benieuwd wat AWVN verder voor de contributie doet? Bekijk ook onze andere themagebieden. Klik op een van de onderstaande banners, en u komt direct op de betreffende pagina terecht.
Of bekijk het beknopte overzicht van de contributieve activiteiten van AWVN