Uit de contributie financieren we tal van activiteiten die, samen met onze dienstverlening, onze leden een voorsprong geven op het gebied van werkgeverschap. De contributieve dienstverlening is onderverdeeld in vijf themagebieden. Op deze pagina leest u over onze activiteiten die onder ‘Invloed’ vallen.
Samenwerking met VNO-NCW
De praktijkgeluiden van de AWVN-leden spelen een prominente rol bij onze eigen visievorming, maar ook bij die van VNO-NCW. We zijn vertegenwoordigd in tal van beleidscommissies van de belangenbehartigers van ondernemend Nederland, waar we nauw mee samen werken. De lijntjes zijn kort: we komen elkaar dagelijks tegen in de Malietoren!
De vorming en de instandhouding van een werkgeversvriendelijk sociaaleconomisch klimaat, stabiele arbeidsverhoudingen en arbeidsrust. Daarop zijn onze inspanningen gericht.
We ontwikkelen visie en beleid op sociaal gebied, dragen die uit, en zorgen voor agendering van de betreffende onderwerpen – zowel op maatschappelijk als op politiek niveau. Onze positie en contacten in de polder, vergroten de kans op het welslagen.
Een permanent zwaartepunt van onze beleidsafdeling betreft belangenbehartiging en beïnvloeding van op handen zijnde nieuwe of te wijzigen wetgeving op sociaal gebeid. Dat doen we in overleg en in samenwerking met VNO-NCW en MKB Nederland of door direct contact op te nemen met ministeries.
Uiteraard brengen we steeds het werkgeversstandpunt onder de aandacht bij de internetconsultaties van de Rijksoverheid over wetsvoorstellen die relevant zijn voor werkgevers.
Daarnaast onderhouden we hiertoe nauwe contacten met andere werkgevers- en ondernemersverenigingen, de Sociaal Economische Raad (SER), de Stichting van de Arbeid (StvdA), het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, UWV en universitaire (onderzoeks)instellingen.
In menig commissie van de SER en de StvdA hebben we een eigen vertegenwoordiging. Zoals in de werkgroepen arbeidsrecht, WML en arbeidsvoorwaarden, arbeid & vitaliteit en in de zogeheten Agendacommissie.
Een belangrijke en jaarlijks terugkerende taak op het gebied van sociaal beleid, is de coördinatie van het arbeidsvoorwaardenoverleg in Nederland namens de werkgevers. Aan het einde van het jaar zet AWVN, samen met VNO-NCW en MKB Nederland, in de arbeidsvoorwaardennota de speerpunten voor het arbeidsvoorwaardenoverleg in het komende jaar op een rij.
We waken daarbij altijd scherp op de belangrijkste kostenpost, de loonontwikkeling, en hamert er al jaren op de initiële lonen alleen te laten stijgen als dat voor het bedrijf of de sector verantwoord is. Want gematigde loonontwikkeling schept ruimte om te kunnen investeren in arbeidsvoorwaardelijke vernieuwingen waar werkgevers én werknemers baat bij hebben.
Al meer dan honderd jaar zijn we gewaardeerd gesprekspartner van de vakbeweging. We toetsen bij vrijwel dossier in de inzichten en wensen van de werknemersorganisaties. Die voortdurende dialoog met de bonden draagt sterk bij aan de arbeidsrust die zo typerend is voor Nederland.
Op het gebied van duurzame inzetbaarheid, trekken we nauw samen op met vakbonden FNV en De Unie in het samenwerkingsverband Sociale Partners DI (SPDI).
Ten behoeve van de visie- en beleidsvorming voeren we regelmatig enquêtes uit onder de leden over (voorgenomen) nieuwe wetgeving, actuele HR-kwesties en ontwikkelingen die op de wat langere termijn spelen.
Deze raadplegingen verschaffen ons snel en nauwkeurig inzicht in de mening van de leden. Mede op basis hiervan formuleren we onze standpunten in zogeheten positionpapers en doen we voorstellen voor nieuw beleid.
Standpunten in de media uitdragen, is een beproefde manier van beïnvloeding en belangenbehartiging. En die media-aandacht voor AWVN is sterk groeiend. Op jaarbasis geven we tussen de 250 en 300 interviews en toelichtingen aan journalisten. Via kranten, radio en televisie, publiekstijdschriften en internetmedia vindt het werkgeversgeluid zo z’n weg naar het grote publiek.
Het maandelijkse persbericht over de loonontwikkelingen vindt gretig aftrek in de media. Dat heeft als neveneffect dat we steeds nadrukkelijker als autoriteit op het gebied van cao’s te boek komen te staan. Daarnaast nemen AWVN-experts ook geregeld zelf – op eigen initiatief of op verzoek van een redactie – de pen ter hand om in vakbladen standpunten uit de dragen.
Meer weten over onze contributieve activiteiten?
Benieuwd wat AWVN verder voor de contributie doet? Bekijk ook onze andere themagebieden. Klik op een van de onderstaande banners, en u komt direct op de betreffende pagina terecht.
Of bekijk het beknopte overzicht van de contributieve activiteiten van AWVN