15 september 2021

Wat u als werkgever moet weten over de laatste versoepeling van de coronamaatregelen

Vanwege de hoogte van de vaccinatiegraad en de stabiele besmettingscijfers zullen de coronamaatregelen versoepeld worden. Dat gebeurt vanaf 25 september 2021. In november beoordeelt het kabinet de resterende maatregelen. Hier leest u wat de maatregelen voor u als werkgever inhouden, en hoe AWVN naar de versoepelingen kijkt.

Thuiswerken

Het advies om zoveel mogelijk thuis te werken wordt aangepast: werk thuis als het kan en op kantoor als het nodig is. Wat als noodzakelijk geldt, is aan werkgevers en werknemers gezamenlijk om te bepalen.
AWVN steunt de versoepeling van het thuiswerkadvies: voor veel organisaties en medewerkers is de rek in het (bijna) volledig thuiswerken eruit en beginnen de nadelen de voordelen te overschaduwen. Ook is het verstandig dat, nu de samenleving steeds meer terugkeert naar normaal, dit ook voor de werkvloer geldt. AWVN had echter liever gezien dat het thuiswerkadvies helemaal was opgeheven. Bedrijven en organisaties hebben de afgelopen 1,5 jaar veel voorzorgsmaatregelen getroffen om het werken op locatie veilig te laten plaatsvinden. Ook blijkt uit AWVN-onderzoek dat de meeste werkgevers hybride werken willen vasthouden: zij werken dus al aan een balans tussen thuis- en locatiewerk. Nadeel van het nieuwste thuiswerkadvies, is dat het onduidelijk is wat het verschil met het eerdere advies is en dat het veel ruimte voor interpretatie openlaat. Het is daarmee des te belangrijker dat werkgevers en werknemers afspraken maken over een goede verdeling tussen werk en thuis.

1,5 meter
Een volgende versoepeling is dat 1,5 meter afstand houden niet langer verplicht is, hoewel het nog steeds als een veilige afstand geldt. Het is dus vanaf 25 september niet langer verplicht om op het werk 1,5 meter afstand te bewaren. Het kabinet adviseert nog wel om de basisregels te hanteren, dus kunt u er voor kiezen om de 1,5 meter afstand te handhaven als u dat noodzakelijk acht voor de werkveiligheid.

Coronatoegangbewijs

Het coronatoegangsbewijs wordt ingezet op die locaties waar het door het loslaten van de verplichte 1,5 meter afstand drukker wordt. Vanaf 25 september is er in alle horeca (behalve afhaalrestaurants), bij evenementen (zoals festivals, optredens, feesten en publiek bij professionele sportwedstrijden) en bij vertoning van kunst en cultuur (zoals in bioscopen en theaters) alleen toegang mogelijk met het coronatoegangsbewijs voor iedereen vanaf 13 jaar. Dat geldt binnen én buiten, met én zonder vaste zitplaats. Het toegangsbewijs is op te vragen via de CoronaCheck-app.

Werkgevers mogen werknemers niet vragen om een coronatoegangsbewijs, ook niet als zij in voorgenoemde sectoren aan het werk zijn. Het is opmerkelijk dat in een aantal branches werkgevers nu verplicht worden om bij hun bezoekers te controleren of zij gevaccineerd, getest of recent van het virus genezen zijn, terwijl zij hun medewerkers niet naar deze informatie mogen vragen. Uit recent ledenonderzoek van AWVN blijkt dat er bij werkgevers wel behoefte is om naar de vaccinatiestatus van medewerkers te mogen vragen. AWVN dringt er bij het kabinet op aan om meer mogelijkheden te creëren, bijvoorbeeld door inzet van de CoronaCheck-app, in elk geval in die werkomstandigheden en sectoren waar de veiligheid op een andere manier niet goed te borgen is.

Reizen

Vanaf 22 september verandert ook een aantal quarantaineregels voor reizen naar Nederland. Gevaccineerde reizigers uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk of andere zeer hoogrisicogebieden hoeven niet meer in quarantaine.

Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden