12 december 2024

Voldoe aan de Richtlijn Loontransparantie: aan de slag met uw beloningsgegevens

Nederlandse werkgevers moeten in de nabije toekomst beloningsverschillen tussen vrouwen en mannen rapporteren. AWVN kan daarbij helpen. Wij analyseren uw beloningsgegevens en de resultaten koppelen we terug in een interactief dashboard, waar u toegang tot krijgt. Naast inzichten in de beloningsverschillen geven we u ook aanknopingspunten voor mogelijke verklaringen van verschillen binnen uw organisatie.

Meer weten over de mogelijkheden binnen het AWVN-dashboard ‘Equal pay?

Via onderstaande knop kunt u een demo aanvragen bij AWVN’er Eva Seisveld.

Vraag een demo aan

Voor veel bedrijven en organisaties is het wenselijk om de juiste cijfers en bijbehorende analyses paraat hebben. Dit omdat ze vanaf 2026 moeten voldoen aan de Europese Richtlijn Loontransparantie, zoals deze in Nederland geïnterpreteerd gaat worden. Deze regelgeving heeft als doel om het beginsel van gelijke beloning van mannen en vrouwen voor gelijk(waardige) arbeid en het verbod op geslachtsdiscriminatie te versterken.

AWVN brengt beloningsverschillen voor u in kaart
AWVN helpt leden met het inzichtelijk maken van verschillen. Hoe werkt dat precies? Organisaties kunnen beloningsdata bij AWVN aanleveren. Vervolgens worden de data van uw organisatie ingelezen in een beveiligde omgeving. AWVN brengt binnen deze omgeving het gemiddelde salaris in kaart per functiegroep, per leeftijds-, diensttijd- en deeltijdklasse. Deze cijfers krijgt u vervolgens teruggekoppeld in de vorm van een dashboard, waar u laagdrempelig doorheen kunt klikken.

Wat kan AWVN allemaal voor u in beeld brengen?

Binnen het dashboard kunt u onder andere inzicht krijgen in:

  • De gemiddelde én mediane ongecorrigeerde loonkloof van het bedrijfsonderdeel of de gehele organisatie
  • De gemiddelde loonloof per salaris-/functiegroep
  • De gemiddelde loonkloof per functie
  • Verdeling mannen en vrouwen over de salarisgroepen
  • De gemiddelde leeftijd, diensttijd en deeltijdfactor van mannen en vrouwen in uw organisatie

Leuk al die data, maar welke cijfers moet u beschikbaar hebben?

Op dit moment is nog niet geheel duidelijk wat de rapportageverplichting precies gaat inhouden. Gelukkig heeft AWVN nauw contact met SZW bij de totstandkoming van de invulling van de richtlijn. Omdat AWVN zo dicht op de besluitvorming zit, kunnen we adequaat reageren en onze rapportage daarop aanpassen. Op die manier kunnen we werkgevers ontzorgen en zorgdragen voor een overzichtelijke rapportage die voldoet aan de richtlijn.

Verschil tussen vrouwen en mannen

Binnen de rapportage van AWVN kunt u in een paar muisklikken zien waar de grootste beloningsverschillen zitten in uw organisaties. Aan de hand van de resultaten krijgt u van AWVN ook aanknopingspunten voor mogelijke verklaringen van beloningsverschillen binnen uw organisatie.

Een voorbeeld van wat u kunt zien is het gemiddelde salaris van vrouwen en mannen per functiegroep binnen de organisatie. Op die manier is te zien of er sprake is van gelijke beloning voor gelijk(waardig) werk. In de interactieve rapportage kunt u de M/V-beloningsniveaus in diverse standaardoverzichten bekijken. Het gemiddelde en mediane verschil kan bijvoorbeeld op meerdere aggregatieniveaus worden ingezien. Indien gewenst kunnen de overzichten ook per bedrijfsonderdeel worden gegenereerd.

Op naar gelijke beloning binnen uw organisatie

Voor het goed in kaart brengen van beloningsverschillen (voor gelijk werk) is de juiste kennis nodig. Het is daarom belangrijk dat werkgevers met de juiste methodieken aan de slag gaan om dit complexe vraagstuk te analyseren. Zo worden de ongecorrigeerde en de gecorrigeerde loonkloof vaak nog door elkaar gebruikt, wat tot spraakverwarring leidt én verkeerde beleidskeuzes tot gevolg kan hebben.

AWVN helpt u graag met het in kaart brengen én het verklaren van de loonverschillen binnen uw organisatie. Dat laatste doen we door de ongecorrigeerde loonkloof via een regressieanalyse te corrigeren. Daarbij vergelijken we homogene groepen van werknemers met elkaar die (gelijk)waardig werk verrichten. Zo onderzoeken we of de verschillen te verklaren zijn door bijvoorbeeld verschillen in functiegroepen, leeftijd/diensttijd of het al dan niet in deeltijd werken. Dankzij de cijfers uit het dashboard én de achterliggende verklaring daarvan worden belangrijke aandachtspunten in beeld gebracht en krijgt u een goed beeld van het gecorrigeerde verschil. Vervolgens kunnen er waar nodig vervolgstappen worden bepaald.

Uitleg over AWVN-dashboard Equal pay

equal pay
Elk onterecht beloningsverschil tussen mannen en vrouwen is er één teveel. Of het werk door een man of een vrouw wordt gedaan, mag niet tot een (onbewust) beloningsverschil leiden. Daar ligt ook een belangrijke taak voor werkgevers. In bovenstaande video legt beloningsadviseur Karin Panman aan de hand van een fictief voorbeeld uit hoe werkgevers met behulp van ons dashboard beloningsverschillen binnen de organisatie op verschillende niveaus inzichtelijk kunnen maken.
Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden