Donderdag 14 november is het equal pay day. Vanaf deze dag werken vrouwen symbolisch gezien de rest van het jaar onbetaald. De Richtlijn Loontransparantie moet de loonverschillen tussen vrouwen en mannen wegnemen. Wat is de stand van zaken rondom de implementatie van deze Richtlijn?
Wilt u meedenken of heeft u specifieke input m.b.t. de Richtlijn Loontransparantie?
Neem dan contact op met Maaike Hilhorst, m.hilhorst@awvn.nl. Via publicaties en bijeenkomsten zullen we u ook de komende periode op de hoogte houden. Wilt u niets missen? Meld u dan aan voor de mailinglijst Richtlijn Loontransparantie, zodat u alle relevante informatie rondom dit onderwerp ontvangt. Dat kan via het formulier onderaan deze pagina.
De loonverschillen tussen vrouwen en mannen, op grond waarvan Equal Pay Day wordt berekend, hebben te maken met de ongecorrigeerde loonkloof. Kijken we naar de gecorrigeerde loonkloof, dan zijn de verschillen gelukkig minder groot. Maar ze zijn er wel.
Uiterlijk op 7 juni 2026 dient de Europese Richtlijn Loontransparantie in de Nederlandse wet te zijn geïmplementeerd. Vanuit de Stichting van de Arbeid spreekt een afvaardiging van werkgevers- en werknemersvertegenwoordigers hierover regelmatig gezamenlijk met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Daaraan neemt ook AWVN (Maaike Hilhorst) deel.
Op dit moment werkt het ministerie van SZW aan conceptteksten. Enkele onderwerpen die op dit moment in het bijzonder aandacht vragen, zijn:
- Werkgevers moeten zich niet alleen houden aan de Richtlijn Loontransparantie, maar ook aan de geldende wet- en regelgeving op het gebied van privacy. Dat kan botsen, bijvoorbeeld bij het recht op informatie over de gemiddelde beloningsniveaus van mannen en vrouwen in dezelfde categorie van werknemers.
- De Richtlijn Loontransparantie is ook van toepassing op uitzendkrachten. Uitzendkrachten hebben grotendeels, maar niet volledig recht op gelijke (inleners)beloning. Bovendien rijst de vraag wie de diverse verplichtingen uit de Richtlijn moet naleven, het uitzendbureau en/of de inlener?
- De Richtlijn Loontransparantie geeft diverse bevoegdheden aan ‘werknemersvertegenwoordigers’, zoals een vakbond of de medezeggenschap. Naast een keuze welke ‘werknemersvertegenwoordiger’ het beste bij de bevoegdheid past, rijst ook de vraag hoe bevoegdheden voor de medezeggenschap in de WOR kunnen worden verdisconteerd.
Het is helaas nog onduidelijk wanneer de conceptteksten gereed zijn. Op dit moment verwachten we jullie aan het einde van dit jaar, dan wel begin volgend jaar hierover te kunnen informeren.
Dit formulier kunt u alleen invullen als u ingelogd bent. U kunt inloggen via deze link:
Login
Heeft u nog geen account voor deze website? U kunt via onderstaande link een (tijdelijk) account aanmaken.
Registratie
Na het voltooien van de registratie en nadat u opnieuw ingelogd bent dient u zich alsnog zelf in te schrijven voor dit evenement.