22 juli 2024

Voor welke uitdagingen staat functiewaardering?

Om werk op de juiste waarde te schatten, moeten functiewaarderingssystemen blijven aansluiten op de hedendaagse opvattingen over werk. Om de eigen functiewaarderingsystematiek ORBA verder te ontwikkelen, heeft AWVN onderzoek gedaan naar de toekomst van de waardering van werk en stelt zij dat het functiewaarderingssysteem moet evolueren om klaar te zijn voor de toekomst. De bevindingen van de studie zijn gepubliceerd in het paper ‘Toekomst waardering van werk’.

De wereld van werk verandert voortdurend. Denk bijvoorbeeld aan de invloed van structurele arbeidsmarkkrapte en voortschrijdende technologisering. Deze ontwikkelingen hebben impact op hoe we als samenleving naar werk kijken én welke behoeftes er zijn. Uit de AWVN-studie blijkt dat prominente ontwikkelingen vaak nog beperkt worden geïntegreerd in functiewaarderingssystemen.

Functiewaardering. Cover van Toekomst waardering op werk'.

Download het paper
′Toekomst waardering van werk′

(alleen te downloaden voor leden; inloggen vereist)

Download het paper 

Wat is functiewaardering?

Met functiewaardering wordt ′waarde aan werk′ gegeven op basis van een (functie)omschrijving, vergelijkingsmateriaal en een analysekader. De inhoud van het werk wordt door een specialist langs het analysekader getoetst op vaste criteria, zoals impact en complexiteit van- en benodigde kennis voor het werk. Er kan dan een uitspraak worden gedaan over de relatieve zwaarte van het werk.

Ook is het na een functiewaardering voor werkgevers mogelijk om door middel van een benchmark de resultaten te vergelijken met de externe markt. Zo kan inzicht worden verkregen in de externe beloningsverhoudingen. Vervolgens kan er een gedragen keuze worden gemaakt voor het eigen beloningsbeleid.

Spanningsveld

Functiewaardering heeft een duidelijke kracht. Tegelijkertijd bestaan er twijfels over de toepassing van het instrument binnen organisaties. Uit de AWVN-studie blijkt dat werkgevers voor de stabiliteit binnen de organisatie behoefte hebben aan objectieve, consistente en betrouwbare uitspraken over de zwaarte van werk. Daarentegen is er ook een groeiende behoefte aan wendbaarheid. Dat levert een spanningsveld op.

Een goed voorbeeld van waar de spanning zichtbaar kan worden is bij moeilijk vervulbare functies. Want houdt een werkgever de onderbouwde functiewaardering aan, of wijkt die hiervan af om de functie aantrekkelijker te maken – bijvoorbeeld door een arbeidsmarkttoeslag toe te kennen waarbij de medewerker bovenop het maandelijks salaris een extra bedrag krijgt? Bij dit soort ‘oplossingen’ huist op de lange termijn een potentieel probleem. Namelijk dat de met functiewaardering onderbouwde niveauverhoudingen te ver van de opvattingen en principes van organisaties af komen te staan.

Functiewaardering moet evolueren

Volgens AWVN is en blijft functiewaardering een belangrijk instrument om werk objectief, consistent en betrouwbaar te beoordelen. Functiewaarderingsresultaten leiden namelijk tot inzichtelijke en uitlegbare (belonings)verhoudingen binnen organisaties. Wel is doorontwikkeling nodig. Een belangrijk punt daarbij is dat de toepassing van functiewaardering kan inspelen op de dynamische context van organisaties.

Om een oplossing te vinden in het spanningsveld gaat AWVN innoveren door te experimenteren met functiewaardering. In het paper leest u meer over hoe AWVN dat doet en hoe we inzetten op het ontwikkelen van een instrument dat optimaal aansluit bij de opvattingen en principes over de waarde en waardering van werk. Ondertussen blijven we ons bestaande en marktleidende functiewaarderingssysteem ORBA en de toepassing ervan geleidelijk doorontwikkelen, met oog voor de gezamenlijke belangen tussen werkgevers en werknemers.

Dienstverlening AWVN, arbeidsorganisatie, functiewaardering
Klik op afbeelding voor het overzicht  dienstverlening op het gebied van de arbeidsorganisatie

De ORBA-methode


ORBA is de door AWVN ontwikkelde methode om functies te analyseren, te wegen en te waarderen. De focus ligt op de output, de verwachte bijdrage aan het bedrijfsresultaat van elke functie.

ORBA is in de industrie en de dienstensector toonaangevend. In totaal zijn naar schatting zo’n twee miljoen functies gewaardeerd met ORBA.

Wilt u meer weten over ORBA?

Neem contact op

Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden