1. Gelijk speelveld voor alle werkenden, ongeacht contractvorm
Het aantal werkenden met een flexibele contractvorm (tijdelijk en zzp) is in Nederland beduidend hoger dan in andere Europese landen. Om te voorkomen dat deze flexibele krachten de economie destabiliseren, is een gelijk speelveld voor alle werkenden, ongeacht contractvorm, nodig. Nu is er sprake van grote verschillen in bescherming en rechtszekerheid tussen groepen werkenden. De Commissie-Borstlap stelt voor dat voor alle werkenden vergelijkbare arbeidsrechtelijke regels moeten gelden. Dat een breed, universeel fundament alle werkenden bescherming biedt in geval van bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid of ouderdom. Een gelijker speelveld zorgt ervoor dat kostenverschillen tussen verschillende contractvormen afnemen. Dit maakt het minder aantrekkelijk om op oneigenlijke gronden voor de minst gereguleerde en goedkoopste contractvorm te kiezen.
2. Opleiding en ontwikkeling zijn niet vrijblijvend, maar noodzakelijk voor het wendbaar houden van de economie
De wereld van werk verandert voortdurend. Om mee te kunnen komen in die veranderende arbeidsmarkt is het noodzakelijk dat organisaties en werkenden wendbaar zijn. Daarvoor zijn opleiding en ontwikkeling essentieel. Het up-to-date houden van kennis en vaardigheden moet geen vrijblijvende opgave zijn, maar een verplicht onderdeel van de werkrelatie. Voor de werkgever moet het lonen om op deze manier in menselijk kapitaal te investeren en voor de werkende moet het lonen om te investeren in specifieke kennis en vaardigheden. De overheid kan erop toezien dat duurzame inzetbaarheid een speerpunt is voor de gehele beroepsbevolking in Nederland, ongeacht hun contractvorm.
3. Regels op het gebied van werk eenvoudiger en met meer onderlinge samenhang
Regels zijn nodig om de wereld van werk in goede banen te leiden. Het moet voor alle werkenden duidelijk zijn wat hun rechten en plichten zijn. Regelgeving is nu echter complex en de verschillende regels op het gebied van sociale zekerheid, arbeidsrecht en fiscaliteit sluiten vaak niet goed op elkaar aan. Er is een betere samenhang tussen regels nodig om de huidige en toekomstige uitdagingen op de arbeidsmarkt het hoofd te kunnen bieden.