Wetsvoorstel Wet banenafspraak
Op 17 oktober 2023 is een wetsvoorstel ingediend dat het simpeler en aantrekkelijker moet maken voor werkgevers om mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen.
• Bekijk de voortgang van de parlementaire behandeling
• Toelichting AWVN over het wetsvoorstel
Het gaat om 125.000 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking in 2026 bij reguliere werkgevers ten opzichte van de nulmeting op 1 januari 2013, waarvan 100.000 in de marktsector en 25.000 in de overheidssector. Deze aantallen zijn verdeeld over de jaren.
• Als één baan wordt geteld een baan van 25,5 verloonde uren per week. Banen groter of kleiner dan 25,5 uur per week tellen naar rato mee.
• Alle werkgevers, groot en klein, kunnen de extra banen realiseren.
• Monitoring of de doelstelling is gehaald, gebeurt landelijk per sector (markt en overheid), niet per individuele werkgever.
Lukt het werkgevers niet om het afgesproken aantal banen te creëren voor mensen met een arbeidsbeperking? Dan treedt de quotumwet in werking. Dan moeten ze alsnog zorgen voor een minimaal aantal werkplekken (een quotum). Dit heet de quotumregeling.
Voldoen werkgevers niet aan de doelstellingen, dan zou een quotumheffing (een ′boete′ per niet-ingevulde arbeidsplaats van 25,5 uur) kunnen volgen. De wettelijke mogelijkheid om tot een quotumheffing over te gaan, is voorlopig opgeschort.
1. Mensen die onder de Participatiewet vallen en die niet zelfstandig het wettelijk minimumloon (WML) kunnen verdienen.
2. (Ex-)vso/pro-leerlingen die zich via het ABA-formulier hebben aangemeld bij UWV.
3. Mensen met een Wsw-indicatie.
4. Wajongers met arbeidsvermogen.
5. Mensen met een Wiw-baan of ID-baan.
6. Mensen met een medische beperking die is ontstaan voor hun 18e verjaardag of tijdens hun studie, die alleen met een voorziening het WML kunnen verdienen en zonder zo’n voorziening niet kunnen.