Werkgevers zijn verplicht om vanaf 1 juli 2024 alle kilometers die medewerkers afleggen voor zakelijk en woon-werkverkeer aan te leveren in een ‘CO2-registratie’ bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Uiterlijk op 1 juli 2025 moeten bedrijven deze gegevens ook daadwerkelijk rapporteren in het online platform van de RVO. Wat houdt de verplichting in en hoe kunt u de registratie goed uitvoeren? AWVN zet het op een rij.
Vragen over de CO2-registratie?
Neem contact op met onze expert:
Eind januari werd er nog een motie ingediend tegen de CO2-registratie, maar deze werd verworpen. Werkgevers moeten dus aan de slag.
Met de nieuwe wet moeten bedrijven met meer dan 100 werknemers het aantal afgelegde kilometers van werknemers registreren. In de registratie moet worden aangegeven of het om zakelijk of woon-werkverkeer gaat. Daarnaast moeten ook het type vervoersmiddel en het soort brandstof worden vermeld. Na het indienen van de gegevens krijgt u een rapportage met daarin een overzicht van de CO2-uitstoot van uw werknemers.
Werkgevers kunnen sinds afgelopen januari de mobiliteitscijfers bij de RVO aanleveren. De benodigde cijfers over 2024 moeten uiterlijk op 1 juli 2025 zijn ingediend. Om werkgevers te helpen met het goed invoeren van de juiste gegevens heeft de RVO een handleiding gemaakt. Werkgevers kunnen hierin meer lezen over de verplichte registratie. Ook staat er uitgebreid omschreven welke gegevens waar aangeleverd moeten worden. Bekijk de handreiking: Gegevensverzameling werkgebonden personenmobiliteit.
Voor bedrijven in de uitzendsector geldt een speciale regeling. Zie hier de handreiking voor de uitzendsector Gegevensverzameling werkgebonden.
Maakt uitstoot rapporteren werkverkeer duurzamer?
Vanaf 1 juli moeten grote bedrijven met meer dan 100 werknemers verplicht alle kilometers rapporteren die werknemers rijden van woon, werk en zakelijk verkeer! Het doel is om uitstoot in kaart te brengen en vervolgens te verminderen. Maar gaat dat ook zo uitpakken? Of is het vooral extra rompslomp voor bedrijven? Onze arbeidsmobiliteitsadviseur Armand Lahaije vertelde er bij BNR Werkverkenners over. Luister de podcast hier.