11 november 2024

AWVN gaat door met samenwerking aanpak psychische kwetsbaarheid

AWVN ondertekende afgelopen week samen met 9 andere partijen uit de werkvelden werk & inkomen en zorg het nieuwe convenant ‘Sterk door Werk’ 2024-2026.  De partijen continueren hiermee de succesvolle domeinoverstijgende samenwerking om mensen met een psychische kwetsbaarheid duurzaam naar werk te begeleiden en uitval op de werkvloer te voorkomen.

Het convenant Sterk door Werk streeft naar een mentaal veerkrachtige, inclusieve samenleving waarin mensen met een psychische kwetsbaarheid naar vermogen meedoen. Ruim een kwart van de volwassen Nederlanders (3,3 miljoen mensen) heeft in het afgelopen jaar een psychische aandoening gehad. De arbeidsparticipatie van mensen met psychische kwetsbaarheden is laag. Zo heeft minder dan één op de vijf mensen met ernstige psychische aandoeningen betaald werk. Terwijl vier van die vijf mensen graag wil werken.

Ondertekening convenant sterker door werk, Raymond Puts AWVN
Foto: Sterker door werk.

Deelnemende partijen zijn: de Nederlandse ggz, UWV, Cedris, Divosa, MIND, Valente, de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG), werkgeversvereniging AWVN en Nederlandse Vereniging van Arbeidsdeskundigen (NVvA). Nieuw in dit convenant is het Verbond van Verzekeraars.

Namens AWVN zette algemeen directeur Raymond Puts een handtekening.

Domeinoverstijgende samenwerking

Om meer mensen met een psychische kwetsbaarheid duurzaam naar werk te begeleiden is er een goede samenwerking nodig tussen instanties uit de domeinen zorg en werk & inkomen. Een begeleidingstraject naar werk, zoals de evidenced based re-integratie methodiek IPS (Individuele Plaatsing en Steun), is vaak een succesvol middel voor het realiseren van duurzaam werk. Bij zo’n traject vindt de ondersteuning plaatst vanuit een team waarbij hulpverleners vanuit zorg en vanuit de arbeidsparticipatie (het domein werk & inkomen) samen werken.

Werk kan bijdragen aan herstel

“Een groeiende groep Nederlanders is onder behandeling bij GGZ. Herstellen is voor hen vaak ook weer deelnemen aan de maatschappij. Werk is daarbij belangrijk en kan ook bijdragen aan herstel”, vertelt Wouter Schramel, adviseur inclusieve arbeidsmarkt bij AWVN. “Deze samenwerking zorgt ervoor dat mensen naast behandeling ook ondersteuning krijgen bij het vinden en behouden van werk. Door de samenwerking krijgen nu bijna 5.000 mensen jaarlijks gepaste ondersteuning aangeboden. Nog veel meer mensen zouden dergelijke ondersteuning kunnen gebruiken. Wij willen het vanzelfsprekend maken dat iedereen deze ondersteuning aangeboden krijgt. Dat willen wij in 2026 realiseren. Tenslotte zetten wij ons in voor preventie van psychische klachten op de werkvloer, zodat Nederlandse medewerkers vaker duurzaam aan de slag kunnen bij werkgevers.”

Het besef dat mentale gezondheid in belangrijke mate samenhangt met andere levensdomeinen als wonen, werken en leren leidt meer en meer tot domeinoverstijgende beleidsvorming. Sterk door Werk is een goed voorbeeld waaruit blijkt dat samenwerking vanuit verschillende domeinen werkt.

Lees het hele persbericht hier.

Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden