Als iedereen een steentje bijdraagt, creëren we met z’n allen een berg

Lees hier meer over het thema ‘werken met een psychische kwetsbaarheid’ »

Het Brabantse Uden is de thuisbasis van Chain Logistics, een familiebedrijf in brede logistieke dienstverlening. Aan het hoofd staat Rob Jansen, 60 jaar oud en nog lang niet van plan om te stoppen, alhoewel de opvolgers, zonen Tim en Rik, al klaar staan.

Rob heeft altijd in de logistiek gewerkt, maar in de beginjaren van zijn carrière doet hij dat in loondienst bij grote Amerikaanse bedrijven. Hij leert er veel, maar de filosofie en politieke spelletjes kunnen hem niet bekoren. Na een tijd krijgt hij genoeg van leidinggeven op een manier die totaal niet bij hem past. “Ik kreeg er slapeloze nachten van, zo hard en zakelijk moest het. De werknemers waren ondergeschikt aan de bedrijfsresultaten. Ik wilde het vriendelijker en socialer, maar kreeg dat helaas niet voor elkaar. Dan zit er maar één ding op, zelf gaan ondernemen en laten zien dat maatschappelijke impact en succes hand in hand kunnen gaan.”

Een bedrijf met een missie

En zo ontstaat 21 jaar geleden Chain Logistics, een bedrijf met een missie. Naast het leveren van logistieke diensten en assemblage-oplossingen staat het bedrijf voor betekenisvol ondernemen met zoveel mogelijk sociale impact voor mens en natuur. “Wij dragen graag ons steentje bij aan de levenskwaliteit van anderen.”

Opgroeiend in een harmonieus gezin, leert Rob al jong dat het leven leuker is als niet alleen hij, maar iedereen het naar zijn zin heeft. Een goede zakelijke deal is voor hem dan ook een deal waar beide partijen zich goed bij voelen. Maar daar houdt het niet op, ook de medewerkers moeten zich goed voelen. “Dat betekent dat we niet alleen tevreden klanten willen, maar ook tevreden medewerkers. Wij willen zo veel mogelijk impact maken en mensen kansen bieden. Om dat te realiseren moet het bedrijf wel structureel winstgevend zijn en dat heeft Chain Logistics de afgelopen jaren steeds waar kunnen maken.”

Open Hiring

Inmiddels werken ongeveer tachtig mensen bij Chain Logistics en ongeveer tien procent daarvan is binnengekomen via het principe van “Open Hiring”. Dat betekent dat iedere werkzoekende welkom is, ongeacht achtergrond, diploma’s, psychische kwetsbaarheid, leeftijd, laaggeletterdheid, schuldenproblematiek of andere omstandigheden.

Open Hiring komt oorspronkelijk uit Amerika, maar wordt inmiddels door 21 bedrijven in Nederland ingezet bij het werven van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het is eigenlijk een baan zonder sollicitatiegesprek, maar de werkzoekende moet zich wel fysiek aanmelden op het bedrijf om op een wachtlijst te komen. En dan is het, wie het eerst komt wie het eerst maalt. Er volgt een proefperiode van een maand om te kijken of het werk, de persoon en het bedrijf matchen.

Rob weet nog goed dat hij via zijn Raad van Toezicht het verzoek kreeg eens te kijken of Open Hiring iets voor zijn bedrijf is. In eerste instantie voelt hij daar weinig voor. “Je weet toch niet wie je binnenhaalt. Mijn chauffeurs zijn het visitekaartje van het bedrijf en rijden met kostbare lading, dat vond ik risicovol.” Ondanks zijn aanvankelijke scepsis wil hij het toch proberen, niet voor chauffeurs maar wel voor productiemedewerkers.

Tekst gaat verder onder de foto

Medewerkers Chain Logistics

Vooroordelen verdwijnen

Als Rob de eerste werkzoekenden ziet binnenkomen, houdt hij zijn hart vast. “De eerste dame die we aannamen had paars haar, een neuspiercing en tatoeages. Ik moet bekennen dat zij nooit door onze reguliere selectieprocedure gekomen. Maar dan leer je iemand kennen, verdwijnen je vooroordelen en blijkt dat iemand prima functioneert. Ik dacht dat ik behoorlijk ruimdenkend was, maar dat viel in de praktijk dus behoorlijk tegen. Zo krijg je een mooie spiegel voorgehouden.“

Mensen die normaliter weinig kans maken in een sollicitatieprocedure kunnen zo toch instromen op de arbeidsmarkt. Rob vertelt dat er behalve de minimale eisen, zoals vier uur kunnen staan en minimaal tien kilo kunnen tillen, een belangrijke factor voor succes is, namelijk intrinsieke motivatie.

“We hebben bewust de gemeente buitenspel gehouden, want als je de gemeente bij dit project zou betrekken, dan krijg je kandidaten uit het zogenaamde granieten bestand. Mensen die soms niet kunnen, maar soms ook niet willen werken. En bij Open Hiring is het juist van cruciaal belang dat je mensen krijgt die echt willen. In ons geval gaat het dus om mensen die niet in een uitkering zaten, maar wel al lang aan de zijlijn stonden en heel graag wilden meedoen.”

Meer dan alleen werkgeven

Van de twintig mensen die Rob aangenomen heeft via Open Hiring werkt er dertig procent nog steeds in het bedrijf, tot volle tevredenheid van beide kanten. Het betekent wel dat Rob meer doet dan alleen werkgeven. “Je bent ook een soort mentor, want iemand werkt pas echt lekker, als de problemen in zijn privéleven ook aangepakt worden. We helpen bijvoorbeeld met schuldhulpverlening, huisvesting of leren lezen. Het hoort er allemaal bij. En dat vinden we bij Chain Logistics de normaalste zaak.”

Rob heeft bewezen dat het kan, een commercieel winstgevend bedrijf runnen met maatschappelijke impact en de menselijke maat hoog in het vaandel. In de logistieke dienstverlening was lange tijd moeilijk personeel te krijgen, maar dat gold niet voor Chain Logistics. “Wij hebben een wachtlijst met mensen die graag bij ons willen werken. Ook krijg ik vaak telefoontjes van oud-collega’s die informeren naar een plekje binnen ons bedrijf. Dat betekent dat mensen waarderen wat we doen.”

Uiteindelijk komt het neer op aandacht en mensen behandelen zoals je zelf behandeld wilt worden, vertelt Rob. “Mijn deur staat open voor iedereen. Ik zit ook op de heftruck en ik doe gewoon met alles mee. We doen het met zijn allen, dat geeft het wij-gevoel en zorgt ervoor dat mensen niet bang zijn zich uit te spreken en aan de bel te trekken als er iets speelt. In het leven gaat het om meer dan financiën. Het geeft me immense voldoening als ik iemand vooruit kan helpen. En als het vaker lukt dan mislukt, is de balans goed, ook al kost het soms een paar centen.”

Rob zou iedere werkgever willen aanraden Open Hiring eens te proberen. Hij is ervan overtuigd dat organisaties mooier, inclusiever en succesvoller worden. “Je hebt alleen een beetje lef nodig. Probeer het gewoon. Of je wordt aangenaam verrast zoals ik, of je denkt het past niet bij mij en dan stop je er weer mee. Het is allemaal goed. Als iedereen een steentje bijdraagt, creëren we met z’n allen toch een berg. En als we die beklimmen en op de top staan kijken we uit naar een mooiere toekomst.”

 

Tekst en fotografie: Paula Zimmerman

Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden