Deze organisatie zet in op een inclusieve cao

Er zijn maar weinig uitingen waarin je gelijke kansen in je organisatie zo expliciet kunt maken als in een cao of in arbeidsvoorwaarden. Daar staat het immers zwart op wit. Inclusieve arbeidsvoorwaarden zijn gelijkwaardige voorwaarden voor alle medewerkers ongeacht gender, leeftijd, culturele achtergrond, arbeidsvermogen en seksuele voorkeur.

Jaap Krijtenburg - ANWB
Jan Jaap Krijtenburg, bij ANWB verantwoordelijk voor het beleidsteam op het gebied van arbeidsvoorwaarden.

Steeds meer organisaties nemen hun cao’s onder de loep en stellen zichzelf de volgende vragen: is de cao voor iedereen te lezen en te begrijpen? Voelen alle medewerkers zich aangesproken? Pakken de afspraken voor iedereen even gunstig uit? Zo ook de ANWB.

ANWB wil D&I verankeren

De meeste mensen kennen de ANWB waarschijnlijk van de Wegenwacht, maar wist je dat het bedrijf ook 400 ict’ers in dienst heeft? En dat het naast zo’n 70 winkels, de verzekeraar Unigarant, de ANWB-labels Reizen, Rijopleidingen en Energie, ook de traumahelikopters in Nederland beheert, inzet en onderhoudt? Met ruim 5 miljoen leden, 5.000 medewerkers en 15.000 vrijwilligers kun je niet anders concluderen dan dat ANWB vervlochten is met onze maatschappij. En dat dus een grote verscheidenheid aan mensen verbonden zijn aan het bedrijf. ANWB omarmt al die verschillen en wil graag gelijke kansen bieden. Jan Jaap Krijtenburg, bij ANWB verantwoordelijk voor het beleidsteam op het gebied van arbeidsvoorwaarden: “De cao biedt een goed startpunt om beleid te schrijven of te uiten. Het is een mooi document waarmee je kunt laten zien wat je doet en hoe je het doet”.

Plan van aanpak inclusieve cao

ANWB werkt aan modernisering van de cao. Het doel? Nieuwe cao-teksten die toegankelijk, leesbaar en inclusief zijn. ANWB heeft AWVN gevraagd om mee te kijken en te adviseren. Dit traject kwam in drie fases.

  1. Hoe inclusief is de cao nu? AWVN-adviseurs Iris van der Marel en Robin Kok analyseerden de mate van inclusie op verschillende domeinen, zoals leeftijd, culturele achtergrond, gender en arbeidsvermogen. Met kleuren-labels werd inzichtelijk gemaakt in hoeverre er sprake is van gelijke of ongelijke behandeling.
  2. Hoe kan de cao inclusiever? Na fase 1 kwam AWVN met feedback en een uitgebreide set aanbevelingen. Ter inspiratie werden op de verschillende domeinen ook good practices gedeeld van andere organisaties.
  3. Welke wijzigingen kunnen doorgevoerd worden? De aanbevelingen werden vervolgens gecategoriseerd in ‘gemakkelijk door te voeren’ tot aan ‘inhoudelijke wijzigingen die voorgelegd moeten worden aan de cao-tafel’. Voorbeeld: aan een visiebeschrijving op inclusie kan nu al gewerkt worden, maar afspraken over (gelijkwaardigere) verlofregelingen moeten eerst aan de cao-tafel besproken worden.

Van cao-studie naar moderniseringsslag

De volgende stap is dat een werkgroep binnen ANWB aan de slag gaat met de modernisering. “Tot nu toe is het vooral een deskresearch geweest, een cao-studie”, vertelt Krijtenburg. “De volgende stap is dat we de vakorganisaties en medewerkers betrekken bij de keuzes die gemaakt worden, om te zien hoe deze gaan uitpakken. We willen D&I integraal in de praktijk brengen, daarvoor was en is het nodig om eerst in de spiegel kijken”.

Vijf tips voor een inclusieve cao- en arbeidsvoorwaarden

  1. Veel cao’s zijn in de ‘hij-vorm’ geschreven. Kies liever voor genderneutraal taalgebruik.
  2. Kies voor toegankelijke taal en vormgeving, zodat het voor iedereen, ongeacht taalniveau, te lezen is. Dat is ook de reden waarom schoonmaakbedrijf CSU haar arbeidsovereenkomsten visualiseert (pdf).
  3. Beschrijf wat je als organisatie belangrijk vindt, bijvoorbeeld als het gaat om leren en ontwikkelen.
  4. Pas brede definities van begrippen toe, bijvoorbeeld: ‘partner’, in plaats van ‘geregistreerd partner’ of ‘echtgenoot’.
  5. Let op gelijkwaardige verlofregelingen: elke levensfase- of gebeurtenis kent weer andere behoeften op dit vlak.

Dit is slechts een selectie uit een breed scala aan interventies op het gebied van een inclusieve cao/arbeidsvoorwaarden. Is de cao van uw branche of organisatie aan modernisering toe? Streeft uw organisatie naar gelijke kansen en wilt u dat (toekomstige) medewerkers dat ook in uw cao terugzien? Neem dan een kijkje op onze themapagina arbeidsvoorwaarden.

Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden