Lekkerland bespaart op emballagekosten door samenwerking met SW-bedrijven

Besparing op emballagekosten
Lekkerland is een Europese groothandel met drie logistieke centra in Nederland. Het bedrijf levert een breed assortiment convenienceproducten aan winkels en benzinestations. In twee Nederlandse distributiecentra zijn mensen met een beperking werkzaam, gedetacheerd vanuit SW-bedrijven. Zij sorteren emballage (fusten, ladingdragers).

Ton Segers, productiemanager van Waddinxveen: “In 2006 verachtvoudigde de stroom aan emballage die mijn distributiecentrum te verwerken kreeg doordat Lekkerland er een grote, nieuwe klant  bij kreeg. Tot dan toe werden dit werk door uitzendkrachten gedaan. Vanwege die nieuwe stroom ging Lekkerland in gesprek met Promen in Gouda, dat ongeveer 1.500 medewerkers heeft en werk biedt aan mensen met SW-indicatie en vanuit gemeenten doorverwezen werkzoekenden.

In Meppel werkt Lekkerland samen met SW-bedrijf Reestmond dat acht jaar geleden zelf bedrijfsleider Dion Mercuur benaderde. “We hebben toen goed afgestemd wat de mensen kunnen. Deze werknemers vinden het niet erg om dag in dag uit hetzelfde werk te doen, dat geeft hun juist structuur. Met uitzendkrachten hadden we meer verloop, dus dit geeft ons continuïteit.”

Daarnaast wil Lekkerland maatschappelijk verantwoord ondernemen. Segers: “Wij kijken daarbij niet naar het ‘stempel’ op hun rug, maar naar wat mensen kunnen.” Voor Lekkerland is er ook een kostenoverweging. Emballage betekent kosten. Mercuur: “Ik zie het als een win-winsituatie. Ik kan mijn activiteiten goedkoper laten uitvoeren en deze mensen een werkplek bieden binnen het bedrijfsleven.”

Draagvlak binnen de organisatie was voor de nuchtere managers vanzelfsprekend: “Acceptatie ging hier bijna automatisch. Ze zijn werknemer van Reestmond, maar hebben het gevoel dat ze bij Lekkerland werken, dragen een Lekkerland-fleecejas, gaan naar de kantine en worden in principe bij alle Lekkerland-activiteiten betrokken.”

Stille krachten
Lekkerland streeft met behulp van moderne technologieën op het gebied van warehousemanagement een efficiënte bevoorrading van winkels van klanten na. De emballageverwerking in de logistieke centra door SW-krachten is een belangrijk radertje in dat systeem. Door deze werkwijze heeft Lekkerland er naar eigen zeggen “geen omkijken naar” en het levert een kostenbesparing op. Dat het bedrijf al tien jaar met succes mensen met een beperking inzet, vinden ze bij Lekkerland met z’n nuchtere cultuur dan ook geen wereldnieuws.

Het succes zit hier niet in grote bijzonderheden, maar juist in vanzelfsprekendheden. Segers: “Ik vind dat ieder bedrijf moet kijken of er werkzaamheden zijn die door deze mensen gedaan kunnen worden. Je kunt er voordeel aan hebben en deze mensen zijn vaak zeer gemotiveerd.”

In 2014 was Lekkerland winnaar van de Reestmond Werkgevers Award. Mercuur: “Dat was met name leuk voor de mensen van Reestmond zelf die met ons de prijs in ontvangst namen.” De jury gaf als toelichting: “Maatschappelijk verantwoord ondernemen zit bij Lekkerland in de genen. Zij begrijpen hoe het werkt.”

 

Gepubliceerd 2015/2016

Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden