Het Regionaal Archief Rivierenland (RAR) is de archiefdienst voor de Gelderse gemeenten Buren, Culemborg, Geldermalsen, Maasdriel, Neder-Betuwe, Neerijnen, Tiel en Zaltbommel. Het RAR is verantwoordelijk voor het aanbieden van historische informatie aan een zo breed mogelijk publiek. Als professionele collectiebeheerder verwerven en bewaren ze archieven en collecties en maken deze toegankelijk voor het publiek. De organisatie neemt haar maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus en biedt mensen met een arbeidsbeperking sinds 2012 actief arbeidsplekken aan. Er werken nu 23 mensen bij het RAR, waarvan drie met een arbeidsbeperking. Twee van hen hebben ook een psychische kwetsbaarheid.
Het RAR laat waar mogelijk medewerkers instromen in reguliere banen. Het startpunt is altijd een vacature met duidelijke taken. De beschikbare vacature wordt aangeboden aan Werkzaak Rivierenland, dit is in de regio de verbinder tussen werk en inkomen. Werkzaak komt dan terug met een aantal cv’s. Op basis van de eerste selectie op papier worden de kandidaten uitgenodigd voor een gesprek. Is er een match, dan wordt de kandidaat ook ingehuurd via Werkzaak. “Eigenlijk werkt het net zoals bij een regulier uitzendbureau”, vertelt Anja Jaspers, medewerker van de afdeling bedrijfsvoering bij het RAR.
In de afgelopen jaren is er een uitgebreid handboek en inwerkplan opgesteld. Aan de hand van dit stappenplan wordt de nieuwe medewerker met veel zorg en aandacht ingewerkt. Stapje voor stapje worden de werkzaamheden uitgebreid. De rest van de organisatie hoeft inmiddels niet meer ingelicht te worden als er een nieuwe medewerker start, want het is met achttien jaar ervaring echt een onderdeel geworden van de cultuur. “Het wordt wel een uitdaging wanneer de nieuwe medewerker geen openheid geeft over zijn of haar achtergrond en klachten”, zegt Anja. “Dan wordt het voor ons bijna onmogelijk om hier goed op te anticiperen.”
De nieuwe medewerker wordt in zijn of haar nieuwe team begeleid door een directe collega. Anja: “We kijken daar altijd heel goed naar, want niet iedereen is hier geschikt voor. We zoeken een interne coach die veel geduld heeft en een taak op verschillende manieren kan uitleggen. Dat is echt een voorwaarde voor succes. Onze interne coaches hebben bij Werkzaak Rivierenland een opleiding gevolgd om nog beter te worden in het begeleiden van hun collega’s met een arbeidsbeperking.”
Vanuit Werkzaak Rivierenland zorgt een jobcoach voor de externe begeleiding. Deze jobcoach speelde een belangrijke rol bij het re-integreren van een medewerker met een arbeidsbeperking die overspannen werd. Samen hebben ze uitgezocht wat de oorzaak was en hoe ze dit in de toekomst konden voorkomen. De medewerker is nu weer met plezier aan het werk. “Er waren eerst heel veel wisselingen van jobcoaches en we merkten dat dit voor ons en de medewerkers niet goed werkte”, zegt Anja. “Het is helaas niet gebruikelijk, maar het is toch gelukt om voor alle drie de medewerkers één jobcoach te krijgen. Dit scheelt ons heel veel tijd. Alles loopt weer soepel.”
Anja: “Investeer in de relatie met Werkzaak of een vergelijkbare instantie. Het helpt ontzettend als je elkaar goed begrijpt en kent, dat bevordert de samenwerking en vergoot de kans op een succesvolle plaatsing. Heb geduld voor de extra aandacht die een nieuwe medewerker vraagt en behandel hem of haar niet anders dan andere collega’s. Laat ze zo veel mogelijk “normaal” integreren in de organisatie. Ze horen er helemaal bij!”
Dit verhaal is opgetekend tijdens de pilotfase van het project Werkgeversfocus op mensen met een psychische kwetsbaarheid