Het jaar loopt op zijn eind, een mooi moment voor reflectie. Dorien van Drunen, HR-directeur bij pensioenuitvoerder MN, blikt terug op het voorbije jaar én vooruit naar het nieuwe jaar.
Dat we erin zijn geslaagd een cao af te sluiten, die met terugwerkende kracht inging op 1 januari 2021 en doorloopt tot eind 2022. Mooi onderdeel daarvan is het loslaten van het traditionele beoordelen en de koppeling met belonen. Voortaan gaan we continu in gesprek over ontwikkelen en presteren. Ik ben er trots op dat het ondanks de coronacrisis is gelukt om dit te implementeren in de organisatie. Onder meer via online trainingen en e-learning hebben de medewerkers kennisgemaakt met deze nieuwe mindset en aanpak, die we ‘Next Me’ hebben genoemd.
Trots ben ik ook op onze duurzame pensioenregeling. MN is overgestapt naar de pensioenregeling van Pensioenfonds Metaal en Techniek en het opbouwpercentage wordt voor alle medewerkers gunstiger.
De dag dat we een deel van de medewerkers moesten vertellen dat er voor hen geen perspectief meer is bij MN. Pijnlijk voor hen, maar ook voor de mensen die wel blijven en collega’s kwijtraken. Door het verlies van een grote klant en daarmee het vervallen van werk, zijn we genoodzaakt om te krimpen. In ons sociaal plan – ‘M’n Plan’ – zetten we maximaal in op van-werk-naar-werk. Initiatief wordt beloond: hoe actiever mensen zijn, hoe hoger de vergoeding. Trajecten als deze zijn lastig en zwaar. Maar ik durf wel te stellen dat we het in professioneel opzicht goed doen, in samenwerking tussen HR, lijnmanagement, medezeggenschap en medewerkers.
Op dit moment werkt iedereen nagenoeg de hele week thuis. Straks, als er hopelijk weer meer kan, kiezen we voor een mengvorm. Met een multidisciplinair team hebben we beleid ontwikkeld voor tijd- en plaatsonafhankelijk werken. Uitgangspunt is dat mensen minimaal twee dagen per week op kantoor zijn. Dat is nodig om de verbinding te houden. Om het maximumaantal aanwezigen niet te overschrijden, moet iedereen wel van tevoren een werkplek reserveren.
Alle medewerkers hebben eenmalig een budget gekregen om hun werkplek thuis goed in te richten. Verder werken we niet meer met vaste reiskostenvergoedingen en ov-abonnementen. Medewerkers krijgen nu de daadwerkelijk gemaakte OV-reiskosten vergoed en ontvangen een thuiswerkvergoeding als ze thuiswerken. Daarvoor hebben ze een app; ze hoeven alleen per dag in te voeren of ze thuis of op kantoor werken. En aan het einde van de maand wordt dit verrekend met het salaris.
Corona heeft een definitieve beweging in gang gezet. Ik zie mijzelf nooit meer vijf dagen per week op kantoor werken. Wát een tijdwinst heeft het thuiswerken opgeleverd. Vroeger zat ik om 7 uur ’s morgens in de trein – nu is er ruimte om te gaan zwemmen voordat de thuiswerkdagen beginnen. Dat voelt als een cadeautje. Ik gedij goed thuis. Maar ik heb dan ook een rustige werkplek. Ouders van jonge kinderen en pubers of alleenstaanden benijd ik niet.
Ten eerste dat we goed zijn in ons aanpassen. Die veerkracht heb ik bij mezelf ontdekt en niet in de laatste plaats ook bij mijn collega’s. Verder ben ik me er meer dan ooit van bewust dat werkplezier samenhangt met de kwaliteit van de relaties met de mensen met wie je samenwerkt. In deze tijd is intermenselijk contact bij het koffieapparaat niet meer vanzelfsprekend. We moeten dus nieuwe vormen vinden om met elkaar in verbinding te blijven en daar bewust in investeren. Een extra compliment, een telefoontje zonder functioneel doel, gewoon even vragen hoe het gaat. In mijn rol communiceer ik me helemaal suf. Mijn telefoon is twee keer per dag leeg.
Strategische personeelsplanning. MN gaat zich focussen op haar kernprocessen: pensioenuitvoering en vermogensbeheer. Expertises buiten die gebieden hoeven we niet meer zelf in huis te hebben, maar huren we indien nodig extern in. Dat betekent dat de medewerkers zich breder moeten ontwikkelen. Ze hoeven geen topexperts te worden, maar wel de regie kunnen voeren in een bepaald domein. Dit zal bijscholing en opleiding vragen.
Heeft u goede voornemens?
Meer lummeltijd, vaker zonder schuldgevoel een beetje voor me uitstaren. Dat is goed voor een mens, voor je ideeën, je relativeringsvermogen en je ontspanning. Maar voor mij persoonlijk wel lastig. Ik ben opgevoed met het standpunt dat niemand doodgaat van hard werken als je je werk met plezier doet. En dat breng ik tot op de dag van vandaag in praktijk. Een leerproces dus, haha.