Een grote meerderheid van de werkgevers vindt het onwenselijk dat ze de vaccinatiestatus van medewerkers niet mogen opvragen. Zij maken zich zorgen over de veiligheid van de werkomgeving, zeker nu steeds meer medewerkers naar de werklocatie terugkeren. Ze willen daarom dat het ten minste voor bepaalde functies en werkomstandigheden mogelijk wordt om te registreren of hun werknemers gevaccineerd zijn.
Dat blijkt uit een ledenonderzoek van werkgeversvereniging AWVN. Met ruim 600 deelnemers vormen de werkgevers een goede afspiegeling van het bedrijfsleven.
Uit het AWVN-onderzoek blijkt dat een grote meerderheid van de werkgevers (70 procent) zich zorgen maakt over de veiligheid op de werkvloer in verband met niet-gevaccineerde werknemers. Een zelfde percentage van de werkgevers vindt dat zij naar de vaccinatiestatus van medewerkers moeten kunnen vragen. Binnen de huidige regelgeving mag dat niet. Het paradoxale is dat deze vraag wel aan klanten mag worden gesteld en dat het inzetten van de Coronacheck-app voor klanten in sommige sectoren zelf verplicht zal worden.
Voor werkgevers die het onwenselijk vinden om naar de vaccinatiestatus te kunnen vragen, is de privacy van hun medewerkers de belangrijkste overweging.
Volgens AWVN geeft het onderzoek duidelijk aan dat in de huidige situatie werkgevers voor een onmogelijke opdracht worden gesteld. Aan de ene kant zijn werkgevers verplicht een veilige werkomgeving te bieden. Aan de andere kant mogen zij de middelen die daarvoor nodig zijn niet gebruiken, zoals het vragen naar de vaccinatiestatus om op basis daarvan veiligheidsbeleid uit te voeren. In de woorden van één van de werkgevers: ‘Hoe kunnen we onze klanten beschermen als we niets mogen weten over onze eigen medewerkers?’
AWVN roept het (demissionaire) kabinet op om snel duidelijkheid te geven over hoe werkgevers die tegenstelling moeten oplossen.
Daarnaast vindt AWVN dat het kabinet moet onderzoeken of er tijdelijke wetgeving kan komen zodat het in bepaalde omstandigheden en functies is toegestaan om naar de vaccinatiestatus van medewerkers te vragen en daarop maatregelen te nemen. In het bijzonder gaat het om werksituaties waarin andere maatregelen niet voldoende zijn, bijvoorbeeld omdat mensen dicht op elkaar werken, zoals op productie- en bouwlocaties, of omdat gezondheidsrisico’s extra groot zijn, zoals in de zorg. AWVN verzoekt het kabinet om na te gaan of in dit soort situaties de CoronaCheck-app ingezet kan worden.