18 februari 2025

Internetconsultatie | Invoering verplichte gedragscode ongewenst gedrag

Nieuwe internetconsultatie: wijziging van de Arbeidsomstandighedenwet in verband met de invoering van een verplichte gedragscode ongewenst gedrag.

 

Internetconsultatie
Wijziging van de Arbeidsomstandighedenwet in verband met de invoering van een verplichte gedragscode ongewenst gedrag.
Ga naar de internetconsultatie.
U kunt reageren tot 23 maart 2025.

Vragen?
Neem contact op met Jan Mathies
Contact

Het wetsvoorstel dat nu in internetconsultatie gaat, verplicht een gedragscode ongewenst gedrag voor werkgevers met 10 of meer werknemers. Het wetsvoorstel stelt een aantal eisen aan de gedragscode. Bijvoorbeeld dat werkgevers moeten zorgen voor voorlichting aan werknemers over de gedragscode, maar ook moet daarin zijn opgenomen wat precies onder ongewenst gedrag wordt verstaan en wat een werknemer die hiermee te maken krijgt kan doen.

In de gedragscode moeten ook de maatregelen en sancties staan die volgen op overtreding van de gedragscode. Werkgevers mogen dit samen met de medezeggenschap zelf invullen.

Daarnaast blijft er ruimte voor maatwerk. Dat betekent dat werkgevers zelf, binnen de gestelde kaders, de inhoud van de gedragscode en het proces eromheen kunnen bepalen. De gedragscode is een uitwerking van de verplichting van de werkgever om psychosociale arbeidsbelasting te voorkomen en als dat niet mogelijk is, te beperken.

De beoogde datum van invoering is 1 juli 2026. Vanaf de datum waarop deze wet gaat gelden, zijn bedrijven verplicht om een gedragscode te hebben die op dat moment ook al op de voorgeschreven wijze is geaccordeerd door de ondernemingsraad (OR) of personeelsvertegenwoordiging (PVT) of waarover de belanghebbende werknemers zijn geraadpleegd.

Ongewenst gedrag in gedragscodes

Uit een onderzoek dat het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) in 2018 heeft laten uitvoeren, volgde dat destijds ongeveer de helft van de Nederlandse organisaties een gedragscode heeft. Van de organisaties die een gedragscode hebben, heeft 79% in de gedragscode iets opgenomen over (ongewenste) omgangsvormen. Dit betekent dat ongeveer 38% van de bedrijven een gedragscode over ongewenste omgangsvormen heeft. Dit dekt ongeveer 64% van de werknemers.

Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden