23 augustus 2024

Pensioenfondsen maken tempo met nieuwe pensioenwet

Pensioenfondsen boeken snelle vooruitgang bij het aanpassen van hun pensioenregeling aan de nieuwe wet. Inmiddels hebben al 51 van de 100 grootste pensioenfondsen een zogenoemd transitieplan gepubliceerd in het kader van het nieuwe pensioenstelsel. Werknemers gaan er niet op achteruit in de plannen. De fondsen hebben naar verwachting voldoende geld om eventueel werknemers te compenseren.

AWVN-pensioendashboard

Bekijk alle cijfers en afspraken over pensioen (alleen toegankelijk voor leden).

Ga naar het dataportaal

Dat meldt werkgeversvereniging AWVN in een nieuw voortgangsbericht over de aanpassing van pensioenregelingen bij pensioenfondsen aan de nieuwe pensioenwetgeving. AWVN houdt de ontwikkelingen bij in een speciaal AWVN-pensioendashboard met gegevens van de 100 grootste pensioenfondsen qua aantallen deelnemers. Met het indienen van een transitieplan geven de sociale partners aan dat zij klaar zijn voor de nieuwe pensioenwetgeving. Zo’n plan is een weerslag van de afspraken tussen werkgevers en werknemers die betrokken zijn bij het betreffende pensioenfonds.

Pensioenfondsen kiezen voor solidariteit 

Het overgrote deel van de plannen is gebaseerd op het uitgangspunt van solidariteit tussen verschillende generaties deelnemers. Uit de transitieplannen blijkt verder dat werknemers die er mogelijk op achteruit zouden gaan, gecompenseerd worden. De pensioenfondsen beschikken naar verwachting over voldoende geld om dat te doen. Opvallend is dat vooral jonge deelnemers een naar verwachting hoger pensioen opbouwen dan in het oude stelsel.

De meeste transitieplannen – 43 van de 51 – gaan uit van een uitvoeringsdatum van 1 januari 2026 of later. Een aantal plannen dat eerder uitging van een ingangsdatum in 2025 heeft die datum bijgesteld naar 1 januari 2026. Uit de plannen blijkt ook dat de overgang naar het nieuwe stelsel kostenneutraal kan worden uitgevoerd. Dit betekent dat werknemers er niet op achteruitgaan en dat de premies gelijk blijven voor zowel werknemers als werkgevers.

Bemoedigende voortgang met invoering nieuwe stelsel

AWVN vindt de voortgang die vakbonden en werkgevers maken met de invoering van het nieuwe stelsel ‘zeer bemoedigend’. Zoals het nu lijkt, voldoen vrijwel alle pensioenfondsen aan de eis om nog dit jaar over een transitieplan te beschikken.

In het Pensioenakkoord van 2019 werden werkgeversorganisaties en vakbonden het eens over een nieuw toekomstbestendig pensioenstelsel. Later werd dat door het kabinet omgezet in de Wet Toekomst Pensioenen. Pensioenfondsen en -regelingen hebben tot 1 januari 2028 de tijd om te voldoen aan de wet. In de transitieplannen zijn de arbeidsvoorwaardelijke afspraken opgenomen en wordt duidelijk gemaakt wat de overgang van het oude naar het nieuwe stelsel betekent voor deelnemers.

Het AWVN-pensioendashboard

Met het AWVN-pensioendashboard monitort AWVN de overgang van Pensioenfondsen en -regelingen naar het nieuwe pensioenstelsel zoals vastgelegd in de Wet Toekomst Pensioenen. Het AWVN-pensioendashboard is de enige plek waar die informatie wordt samengebracht.

Het voortgangsbericht invoering nieuw pensioenstelsel

Zolang pensioenfondsen en -regelingen bezig zijn met de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel publiceert AWVN periodiek in een persbericht over de voortgang.

Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden