De Belastingdienst herhaalt dat de focus van de handhaving ligt op de opdrachtgever binnen de loonheffingen. De (individuele) handhaving op de opdrachtnemer (zzp’er) vindt plaats binnen het reguliere toezicht.
Veel van de maatregelen zingen al een tijdje rond door de verschillende Kamerdebatten en wetsvoorstellen over zelfstandig werkenden en flexibel werken. De Belastingdienst herhaalt dat vanaf 1 januari 2025 opnieuw gehandhaafd zal worden op arbeidsrelaties. Als geconstateerd wordt dat er sprake is van een arbeidsovereenkomst, kunnen correctieverplichtingen en naheffingen worden opgelegd met voor maximaal 5 jaar terugwerkende kracht vanaf 1 januari.
Voor de periode hiervoor zullen dus geen heffingen worden opgelegd, omdat toen het moratorium van kracht was, tenzij er sprake is van kwaadwillendheid of het niet opvolgen van een eerder gegeven aanwijzing.
In navolging van een motie van Aartsen, zullen er in het kader van de zachte landing geen vergrijp- en verzuimboetes worden opgelegd in 2025. Dat is nieuw. Eerder was al bekend gemaakt dat geen vergrijpboetes zouden worden opgelegd als de opdrachtgever aantoonbaar actief aan de slag is met de juiste kwalificatie van de arbeidsrelatie. Daaraan worden dus nu de verzuimboetes (boetes voor het niet of niet volledig doen van een aangifte loonheffingen) toegevoegd. Daarnaast zullen bestaande modelovereenkomsten tot eind 2029 blijven gelden, onder dezelfde voorwaarden als zij nu al gelden, namelijk dat in de praktijk wel conform deze overeenkomsten gewerkt moet worden. Ook de overeenkomsten die een kortere looptijd hebben zullen worden opgerekt tot eind 2029. Er zullen geen aanwijzingen meer gegeven worden. Vanaf 2026 gelden de normale regels voor het opleggen van boetes.
In het kader van de handhaving zal de Belastingdienst starten met bedrijfsbezoeken, eventueel gevolgd door een waarschuwing wanneer zij bepaalde zaken aantreffen die kunnen wijzen op een dienstbetrekking. Ook kan de Belastingdienst besluiten tot een boekenonderzoek. Als de dienst dan vaststelt dat de opdrachtgever de fiscale regels niet naleeft, worden de naheffingen opgelegd na het geven van correctieverplichtingen.
Vooroverleg
De Belastingdienst wijst bovendien op de mogelijkheid om vooroverleg te plegen en denkt dat in combinatie met het gebruik van de Webmodule Beoordeling Arbeidsrelaties opdrachtgevers zich voldoende kunnen informeren.
Door middel van een formulier kunt u vooroverleg aanvragen, zie daarvoor Verzoek Vooroverleg beoordeling arbeidsrelatie. Uw verzoek moet aan de voorwaarden voor vooroverleg voldoen. Hiervoor is een checklist beschikbaar gesteld, zie Checklist Verzoek vooroverleg loonheffingen – Beoordeling arbeidsrelatie.
Bedrijven die werken met zzp′ers moeten zich dus bewust zijn van het feit dat de Belastingdienst wel degelijk vanaf 1 januari gaat handhaven. Dat betekent dat, hoewel nog geen boetes voor 2025 afgegeven worden, er wel een risico is voor een naheffing wanneer er geconstateerd wordt dat er sprake is van een arbeidsrelatie.