Diversiteit ontstond vanuit personeelstekort, nu wil Gooiland Elektro niet meer anders

Een aantal jaren geleden kreeg Gooiland Elektro haar vacatures steeds lastiger ingevuld. Goede mensen vinden werd steeds lastiger. Daarom startten ze met werving buiten de Nederlandse landsgrenzen. Met succes. Inmiddels is hun personeelsbestand behoorlijk divers en willen ze niet meer anders. Rick de Jong, HR-adviseur bij Gooiland, deelt de ervaringen van zijn organisatie.

Gooiland Elektro © Fotografie: Martin Hogeboom

Onze maatschappij wordt diverser. Deze diversiteit sijpelt ook door in bedrijven. Elk bedrijf krijgt steeds meer te maken met mensen van verschillende afkomsten en culturen. Rick vertelt: “Wij denken veel na over hoe we ervoor kunnen zorgen dat iedereen zich bij ons thuis voelt. Op die manier binden we mensen aan ons bedrijf. Het is belangrijk oog te hebben voor andere overtuigingen en normen, zonder dat je mensen probeert te veranderen. Een mooie mix aan collega’s met verschillende achtergronden zorgt ervoor dat er andere vragen gesteld worden. We merken dat dat ons scherp houdt en dat ons bedrijf daar beter van wordt.”

Onderzoek laat zien dat mensen met een migratieachtergrond – vaak onbewust! -  niet dezelfde kansen krijgen op de arbeidsmarkt. Het gaat om kansen in sollicitatieprocessen, een inclusieve werkvloer maar ook om doorgroeimogelijkheden bínnen een bedrijf. Het zijn onderwerpen waar veel werkgevers mee worstelen. Dat willen we veranderen. Door kennis en ervaringen van andere ondernemers te delen en praktische handvatten te bieden, dragen we samen bij aan een inclusievere arbeidsmarkt. 

 ​De ‘wij’ binnen dit thema zijn de bij dit thema belangrijkste betrokken partijen, te weten:
AWVN, VNO-NCW, MKB-Nederland, FNV, ABU, NBBU, SER/Diversiteit in Bedrijf, Randstad en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Goede afspraken maken is key

Toen de eerste medewerker meedeed met de Ramadan ontstond wel wat reuring op de werkvloer: Mogen collega’s bidden onder werktijd? En waar doen ze dat dan? “Goede afspraken maken hierover is key” vertelt Rick. “Wij voeren veel open gesprekken. Wat zijn iemands wensen? We denken mee in hoe we dit op de werkvloer kunnen faciliteren. Het is belangrijk om de geloofsovertuiging van mensen te respecteren, maar wel op basis van gelijkwaardigheid. Bidden mag onder reguliere werktijden, maar de tijd die het kost neem je vrij of haal je in. We zijn hier naar iedereen transparant over. Op die manier krijg je geen scheve gezichten.”

Toets objectief of iemand past

Ook het proces om promotie te maken is transparant. Rick: “Iedereen is bij ons vrij om opleidingen te volgen. Je bepaalt zelf of je dat wilt. Komt er een functie vrij? Dan delen we de vacature eerst intern. Iedereen mag reageren. Bij bepaalde functies toetsen we vervolgens met behulp van een assessment dat wordt afgenomen door een extern bureau of iemand geschikt is. We ontvangen een adviesrapport op basis van feiten. Blijkt iemand geschikt? Dan kun je doorgroeien. Onze ambitie is dit in de toekomst bij alle functies op deze manier te toetsen.”

Taalles zorgt voor snellere aansluiting

Gooiland Elektro werft haar personeel ook buiten de Nederlandse landsgrenzen. Daardoor zijn er ook collega’s die de Nederlandse taal niet goed beheersen. Rick: “Wij bieden iedereen die dat wil gratis taallessen aan. Mensen die de taal niet (goed) spreken zijn hier vaak onzeker over en voelen zich daardoor soms minder dan de rest. De taallessen zorgen ervoor dat ze sneller aansluiting vinden bij de rest van de collega’s. Daardoor voelen ze zich sneller thuis voelen in ons bedrijf. Daarom stimuleren we dit.”

Stel een externe vertrouwenspersoon aan

Elk jaar doet een extern bureau medewerkersonderzoek bij Gooiland. Rick: “We onderzoeken of collega’s tevreden zijn. Voelen ze zich thuis? En wat zijn verbeterpunten? Daar gaan we dan mee aan de slag.” Rick vervolgt: “We hebben ook een externe vertrouwenspersoon. Ik vind het belangrijk dat regelmatig te benoemen richting onze collega’s. Mochten ze ergens tegenaan lopen, wil ik dat ze dit op een veilige manier bespreekbaar kunnen maken.”

Rick’s tip aan andere bedrijven
“Wij hebben als bedrijf geleerd dat de verschillen tussen collega’s juist verrijkend zijn. Een discussie is niet erg. Het zorgt dat je meer leert over andere culturen en achtergronden en dat draagt juist bij aan wederzijds begrip. Je hoeft het niet altijd eens te zijn, maar er moet wel respect zijn. Dat is de basis en het is belangrijk dat je dat als directie/MT uitdraagt, en naar de organisatie uitdraagt.”

 

Dit verhaal is gepubliceerd in juli 2024

Doe mee in onze Community of Practice

Eerst meer lezen over objectief selecteren?

Doe mee in onze Community of Practice

Steeds meer werkgevers doen aan objectieve selectie. Zo vinden zij de beste kandidaat voor de functie én stimuleren ze gelijke kansen. Lijkt het u interessant om onder begeleiding een jaar lang te gaan oefenen met objectief selecteren? Dat kan in onze Community of Practice!

LEES VERDER

Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden