De meeste bedrijven willen graag het beste talent aannemen. Toch laten cijfers zien dat dat lang niet altijd gebeurt. Nederlanders met een migratieachtergrond hebben bijvoorbeeld een minder goede positie op de arbeidsmarkt. En dat terwijl de huidige arbeidsmarkt krap is en vacatures nog altijd lastig ingevuld worden.
Objectieve werving en selectie is een manier van werven om een zo breed mogelijke groep kandidaten aan te spreken. Daarnaast zorgt het ervoor dat iedereen dezelfde kans krijgt op de baan doordat informatie die niet relevant is voor de functie (denk aan naam, geboorteplaats of hobby) geen rol speelt. Bijvoorbeeld door alle kandidaten dezelfde vragen te stellen.
Danse Sonneveld en Laura Infanti van Dactari Dierenartsencoöperatie gingen aan de slag met objectieve werving en selectie met hulp van de Community of Practice van AWVN. In onderstaande video vertellen zij wat voor hen aanleiding was te kiezen voor deze methode, wat hun aanpak is en welke voordelen zij ervaren.
Onderzoek laat zien dat mensen met een migratieachtergrond – vaak onbewust - niet dezelfde kansen krijgen op de arbeidsmarkt. Het gaat om kansen in sollicitatieprocessen, een inclusieve werkvloer maar ook om doorgroeimogelijkheden bínnen een bedrijf. Het zijn onderwerpen waar veel werkgevers mee worstelen. Dat willen we veranderen. Door kennis en ervaringen van andere ondernemers te delen en praktische handvatten te bieden, dragen we samen bij aan een inclusievere arbeidsmarkt.
De ‘wij’ binnen dit thema zijn de bij dit thema belangrijkste betrokken partijen, te weten:
AWVN, VNO-NCW, MKB-Nederland, FNV, ABU, NBBU, SER/Diversiteit in Bedrijf, Randstad en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Lijkt het u interessant om onder begeleiding een jaar lang te gaan oefenen met objectief selecteren? Dat kan in onze Community of Practice!