17 september 2024

Oproep aan minister: ‘Uitwerking voorstel vroegpensioen kan niet langer wachten’

Werkgeversvereniging AWVN roept minister Eddy van Hijum van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op om tempo te maken met de uitwerking van het voorstel voor continuering van de vroegpensioenregeling (RVU). Het voorstel tot continuering is maandag naar de Tweede Kamer gestuurd.

De tijdelijke RVU-vrijstelling is een overbruggingsmaatregel voor werknemers met zware beroepen, die vanwege de verhoging van de AOW-leeftijd niet meer in staat zijn om gezond het pensioen te halen. In de Stichting van de Arbeid waren sociale partners geruime tijd in gesprek over wat er gaat gebeuren als de tijdelijke regeling in 2025 afloopt. Helaas zijn de partijen nog niet tot een oplossing gekomen en houden de vakbonden overleg af.

Snel duidelijkheid nodig: werkgevers willen afspraken maken

VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland willen graag dat de regeling wordt gecontinueerd voor mensen met zware beroepen, die moeite hebben om de pensioenleeftijd te halen. AWVN sluit zich bij deze oproep aan. Het is belangrijk dat er snel duidelijkheid komt over de toekomst van de regeling. Voor grote groepen werknemers en werkgevers bestaat er onzekerheid over de toekomst van de RVU. Ook voor het overleg aan de cao-tafels is het belangrijk dat er meer duidelijkheid komt, zodat cao-partijen weten welke afspraken zij in de nabije toekomst kunnen maken en of de afspraken fiscaal gefaciliteerd worden. Lees meer over het standpunt van AWVN.

Werkgevers vinden het moeilijk te begrijpen dat de bonden weigeren om bij de minister aan tafel te komen terwijl het voorstel tegemoetkomt aan hun belangrijkste eis: een structurele RVU voor mensen met zwaar werk. Werkgevers willen graag in gesprek over de beheersbaarheid van de regeling. De regeling mag er niet toe leiden dat ook mensen die geen zwaar beroep hebben eerder stoppen met werken, zoals in de afgelopen jaren wel is voorgekomen. In een vergrijzende samenleving kunnen we ons dat niet permitteren.

Onzekerheid aan cao-tafels

AWVN roept de vakbonden op om bij de minister aan tafel plaats te nemen om gezamenlijk tot een oplossing te komen. In diverse cao’s met zwaar werk, zoals in de bouw, industrie, metaal en de spoorwegen, zijn al afspraken gemaakt om de huidige regeling voor zwaar werk te continueren in de komende jaren, mits de fiscale wetgeving dit ondersteunt. Al die werkgevers en werknemers zouden geholpen zijn met het kabinetsvoorstel, maar zitten nu nog in onzekerheid.

Gezond pensioenleeftijd bereiken

In zijn voorstelbrief aan de Kamer benadrukt de minister het belang om mensen gezond de pensioenleeftijd te laten bereiken. Uiteindelijk zijn medewerkers het meeste geholpen met het verminderen van zwaar werk en het begeleiden naar ander werk. Werkgevers steunen de inzet van de minister om hiervoor een ambitieuze agenda uit te werken, én gaan daarover graag met de minister en vakbonden in gesprek.

Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden