In vraag- en antwoordvorm (Q&A). Onderwerpen o.a.: registratie, spontane solidariteitsacties, het gebruik van bedrijfsmiddelen, betaling tijdens stakingen, overwerk, inzet van werkwilligen, grijs verzuim, de positie van uitzendkrachten en payrollers, de oproep van de vakbond.
Leden kunnen deze Q&A onderaan deze pagina ook als pdf downloaden.
Registratie
• Waar moeten werkwilligen zich laten registreren?
Op de werkplek, tenzij het management een andere plaats daarvoor heeft aangegeven. Iedereen die werkwillig is, moet zich, elke dag dat er actie wordt gevoerd, laten registreren (bij aankomst voor het werk). Werknemers die zich niet als werkwillig laten registreren, hebben geen recht op loon – tenzij er sprake is van geconstateerde ziekte of geoorloofd verlof.
• Moet er geregistreerd worden op vestigingen waar geen acties zijn aangekondigd?
Alleen daar waar medewerkers niet of minder kunnen werken als gevolg van acties, moet dat worden geregistreerd.
• Moet er bij de hele vestiging geregistreerd worden, als slechts enkelen gaan actievoeren/staken?
Alleen op de afdelingen waar actievoerenden/stakers zijn, dienen alle werkwillige medewerkers van die betreffende afdelingen zich als werkwillige te registreren.
• Moeten stakers uitklokken op het moment van ingaan van de staking en weer inklokken bij hervatting werk?
Zoveel als mogelijk blijven aansluiten bij de normale routines, dus uit- en inklokken. De vraag is of dit in de praktijk gebeurt. Daarom is er ook een registratie van werkwilligen. Het klokken is een aanwezigheidsregistratie en geen tijd/loonregistratie. De leidinggevende bepaalt te verlonen uren op basis van de daadwerkelijke gewerkte uren.
• Kunnen uitzendkrachten zich aansluiten bij de actievoerenden?
Ja, dat kan. Ook uitzendkrachten mogen staken, uit solidariteit of vanwege eigen belang (bijvoorbeeld indiensttreding).
• Geldt voor uitzendkrachten ook de registratieplicht en zo ja, bij wie moeten die zich hiervoor melden?
Ook voor uitzendkrachten die staken geldt een registratieplicht. Formeel is dat de verantwoordelijkheid van het uitzendbureau, maar omdat het over de gewerkte uren gaat bij de inlener is het belangrijk ook zelf de uitzendkrachten als staker te registeren. Enerzijds om helderheid te hebben over de inzetbaarheid, anderzijds over de gewerkte uren.
• Moeten we mensen die al vakantie-uren hebben ingepland thuis bellen?
Nee. Al aangevraagde vakantie wordt zoveel mogelijk toegekend. Alternatief is dat de werkgever de werknemer kan vragen om al ingeplande vakantiedagen op een ander tijdstip op te nemen.
• Wat als een werknemer vakantie heeft, maar toch mee wil doen met de actievoerenden?
Afvoeren van de lijst met werkwilligen. Zorg voor bevestiging via e-mail of sms en noteer in het dossier. Vakantie-uren worden in dat geval ingetrokken en teruggeboekt.
Heeft u al een account? Log in via inloggen rechtsboven op deze pagina.
Heeft u geen account? U kunt hieronder een account aanvragen; u krijgt dan voorlopig toegang tot deze site.
Alle velden met een * zijn verplicht.