Een kernwaarde van Hutten Catering is om altijd van betekenis te zijn, waarde toe te voegen aan anderen. Maar inclusief werkgeven voegt meer toe dan dat, zegt Jos van Delft, manager inclusiviteit. “Voor Hutten is het ‘beter benutten van de arbeidsmarkt’ daarin een heel belangrijke. In Nederland staan er tienduizend vacatures voor kok open. We zijn gaan samenwerken met het onderwijs – praktijkscholen, roc-niveau 1 – en bieden aan jongeren die het daar misschien niet meer redden in-companytrainingen aan. We richten ons ook op statushouders. Daaronder zitten voldoende mensen met het vermogen om kok voor ons te worden. We kunnen beter in die groepen investeren, dan weer zo’n nutteloze advertentie zetten.”
Ook draagt inclusiviteit bij aan het ‘organiseren van een betere bedrijfsvoering in combinatie met het versterken van het HR-beleid’, zoals op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Van Delft opperde het idee om de ‘knechtfunctie’ in te voeren. “Je neemt extra handjes aan om het sjouwwerk over te nemen en zorgt er daarmee voor dat de ouderen langer inzetbaar blijven. Bij een opdrachtgever loopt nu een jongen in de bedrijfscatering rond die niet mee kon op school, maar wel onze belangrijkste voorwaarden in huis had: twee handjes en een grote glimlach. Hij vult de koelingen, leegt de vracht en helpt de 61-jarige kok, die hem in ruil basisvaardigheden als snijtechnieken en soep maken leert.”
Kloppend hart
Het mooiste voorbeeld is volgens de inclusiviteitsmanager misschien wel de eigen bakkerij, gekocht van een doveninstituut. “Het is het kloppend hart geworden van ons bedrijf, met niet-horenden en horenden bij elkaar. Jan en alleman komt daar binnen, voor een korte stage of langere tijd.” Ook de Verspillingsfabriek van Hutten, waar bijvoorbeeld van de kopjes en kontjes van tomaten soep en sauzen worden gemaakt, biedt plek aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Van Delft spoort zijn toehoorders aan werk te maken van inclusiviteit: “Je hoeft het niet alleen te doen, er is altijd wel iemand bereid je te helpen. Kom gerust bij ons kijken hoe wij het aanpakken.”
Praktijkvoorbeeld inclusief/De organisatie van de toekomst • Tekst: Marloes Hooimeijer, beeld: Liesbeth Dingemans • oktober/november 2017