Op woensdag 22 november 2023 kiest Nederland een nieuwe vertegenwoordiging voor de Tweede Kamer. Er liggen grote vraagstukken op tafel die ook invloed hebben op de arbeidsmarkt.
Op 7 juli 2023 viel het kabinet-Rutte IV; partijen konden het niet eens konden over een migratiedeal. De verkiezingen, die eigenlijk pas in het voorjaar van 2025 op het programma stonden, werden daarom vervroegd – naar 22 november 2023.
Het kabinet (VVD, CDA, D66 en ChristenUnie) regeerde daarna demissionair door tot 2 juli 2024. Toen werd, na een formatie die uiteindelijk 223 dagen duurde, het kabinet-Schoof beëdigd als opvolger. De niet aan een politieke partij gebonden Dick Schoof gaat als premier leiding geven aan het kabinet dat uitvoering gaat geven aan het hoofdlijnenakkoord dat PVV, VVD, NSC en BBB gesloten hebben.
Deze verzamelpagina is afgesloten op 10 juli 2024.
U vindt op deze pagina verwijzingen naar de artikelen en podcasts die AWVN in het kader van de Tweede Kamerverkiezingen 2023, de formatiebesprekingen en het hoofdlijnenakkoord publiceerde.
Wat zijn de standpunten van de partijen? In de aanloop naar de verkiezingen ploos AWVN de verkiezingsprogramma’s uit van deelnemende partijen en bracht de ideeën van de partijen in kaart op thema’s die voor werkgevers belangrijk zijn.
• Lees onze bevindingen: Werkgeversthema’s in de verkiezingsprogramma’s: waar moet HR rekening mee gaan houden? (publicatiedatum: 7 november 2023)
Daar kunt u ook een interactieve pdf downloaden met de standpunten van 15 partijen op 19 werkgeversthema’s.
Bestaanszekerheid is misschien wel het meest bediscussieerde thema deze verkiezingen – niet gek in een tijd van sterke inflatie, flinke loonstijgingen en haperingen in productie en dienstverlening door personeelstekorten.
Joost Meulendijks en Ruben Smit gingen in de aanloop naar de stembusronde namens Jong AWVN in gesprek met Anne Megens, directeur beleid & advies bij AWVN, over een van de meest dominante onderwerpen deze verkiezingen: bestaanszekerheid.
In aanloop van de verkiezingen liet AWVN vier verschillende werkgevers aan het woord over welke politieke thema’s zij belangrijk vinden.
Eerste aflevering | Karin Middelburg, vice-president HR Europe bij Philips. ‘Nationale techstrategie voortvarend uitvoeren’. • Lees het artikel
Tweede aflevering | Pieter Kievit, manager cao-bureau en hoofdonderhandelaar Transport en Logistiek Nederland. ′Kleine en middelgrote werkgevers ontlasten; werken moet wel lonen′. • Lees het artikel
Derde aflevering | Toon Borren, verantwoordelijk voor personeelszaken bij boodschappenbezorger Picnic. ‘Laten we op een andere manier kijken naar werk en inkomen’. • Lees het artikel
Vierde aflevering | Miriam Kartman, HR-directeur bij KLM. ′We willen weten waar we aan toe zijn. We kopen vliegtuigen voor de gebruiksduur van twintig jaar.′ • Lees het artikel
Nu alle stemmen zijn geteld, kan het formeren van een nieuw kabinet beginnen. Een nieuwe ploeg kabinetsleden gaat aan de slag met grote maatschappelijke thema’s als wonen, migratie, klimaat en de arbeidsmarkt. Maar waar begin je, als er zoveel kwesties wachten op een oplossing?
Wat de arbeidsmarkt betreft zijn er drie vraagstukken die AWVN graag bovenaan de agenda ziet van het volgende kabinet:
» kom met een duidelijke visie om de krapte op de arbeidsmarkt aan te pakken
» gooi niet alle soorten migratie op één hoop, we hebben arbeidsmigranten nodig
» zorg voor een goed werkgeversklimaat.
• Lees het artikel (publicatiedatum: 27 november 2023)
Op 1 maart 2024 is het precies 100 dagen na de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Tijd dus om terug te blikken op de eerste maanden na de verkiezingen. Hoe is de formatie tot dusver verlopen? En is er al meer duidelijk welke plannen de formerende partijen hebben voor de arbeidsmarkt?
In dit artikel praten wij u bij over de stand van zaken.
De PVV, VVD, NSC en BBB hebben een hoofdlijnenakkoord bereikt. Het akkoord staat vol met optimistische plannen voor een gezonde economie, minder regeldruk voor bedrijven en een goed vestigingsklimaat. De focus ligt komende periode voornamelijk op de uitvoering.
AWVN hoopt daarbij op stabiel overheidsbeleid, dat de ambities van de politieke partijen kan waarmaken.
Wat vindt AWVN van de maatregelen van de formatiepartijen?
Raymond Puts over het hoofdlijnenakkoord
Raymond Puts, algemeen directeur van AWVN, reageert op de presentatie van het regeerakkoord van PVV, VVD, BBB en NSC: wat zit er in dit akkoord voor werkgevers? Maar vooral kijkt hij naar zaken die niet of nauwelijks worden benoemd, zoals arbeidsmarktkrapte en pensioen. Welk rapportcijfer krijgt het hoofdlijnenakkoord van Raymond?
• Beluister de podcast! (23 mei 2024)
Arbeidsmigratie
De formatiepartijen zien dat arbeidsmigratie nodig is voor onze economie en bedrijven. Daarom wordt er niet gekozen voor volledige beperking van arbeidsmigratie. Partijen willen wel onderzoeken hoe de instroom te beperken is door kritisch te kijken naar wie we binnenhalen. Over de verschillende maatregelen uit het hoofdlijnenakkoord ten aanzien van arbeidsmigratie en wat AWVN daarvan vindt.
• Lees Het hoofdlijnenakkoord over arbeidsmigratie (27 mei 2024)
Vestigingsklimaat
Hoe willen de partijen het vestigingsklimaat verbeteren? Enkele relevante punten die uit het hoofdlijnenakkoord naar voren komen én wat AWVN hiervan vindt.
• Lees Het hoofdlijnenakkoord over vestigingsklimaat (28 mei 2024)