31 oktober 2024

Raad van State adviseert aanpassingen in het Wetsvoorstel Rouwverlof

De Raad van State adviseert het Wetsvoorstel betaald Rouwverlof niet in behandeling te nemen, tenzij het wordt aangepast. Dit is te lezen in het advies dat op 28 oktober 2024 is gepubliceerd. De Raad verwijst onder andere naar de spanning ten opzichte van het SER-advies ‘Balans in maatschappelijk verlof’. In het advies volgen ze vrijwel volledig de bezwaarpunten die AWVN heeft ingebracht bij de internetconsultatie van het wetsvoorstel.

Het wetsvoorstel regelt een wettelijk recht op betaald verlof van minimaal eenmaal de arbeidsduur per week voor werknemers met een gezin met minderjarige kinderen, waarvan een partner of minderjarig kind is overleden. De Raad van State onderkent dat er een breed gedragen wens is om rouwverlof te regelen, maar zet dus ook de nodige vraagtekens.

AWVN meent dat een goede omgang met rouw, ook zonder wettelijke regeling, ontzettend belangrijk is. Een dwingendrechtelijke basisregeling is daarvoor echter niet de aangewezen route. Het is beter aan te sluiten bij het SER-advies ‘Balans in maatschappelijk verlof’, waarbij maatwerk en decentrale afspraken rondom rouwverlof voorop staan.

Extra regeling maakt stelsel complexer

Gekeken naar het wetsvoorstel ziet de Raad van State spanning met het SER-advies om het verlofstelstel te vereenvoudigen. Een extra wettelijke regeling maakt het stelstel alleen maar complexer. Dat terwijl er een breed gedragen wens is, ook van de initiatiefnemers, om het stelsel te vereenvoudigen.

Ten tweede zet de Raad van State vraagtekens bij de afbakening van de doelgroep. De mate waarin rouw wordt ervaren is eigenlijk niet af te bakenen. Tot slot vraagt de Raad van State zich af of een wettelijke minimumnorm wel nodig is. Dit gelet op de brede erkenning (en uitvoering) in de praktijk en het maatwerkkarakter. De Raad van State vraagt zich daarom af of het wetsvoorstel wel daadwerkelijk bijdraagt aan de beoogde doelen (waaronder reductie ziekteverzuim). Verder wijzen ze ook op het gevaar dat de minimumnorm een maximumnorm kan worden.

Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden