Moet ik het loon doorbetalen van een zieke werknemer die doorwerkt na de AOW-gerechtigde leeftijd?
Voor werknemers die doorwerken na de AOW-gerechtigde leeftijd geldt een aantal andere arbeidsrechtelijke regels. De regeling omtrent het doorbetalen van loon bij ziekte is er daar één van.
Op 1 januari 2016 is de Wet Werken na AOW-gerechtigde leeftijd in werking getreden. Hierin is opgenomen dat de loondoorbetalingsplicht bij ziekte 6 weken bedraagt. In een overgangsmaatregel, die aan de wet is toegevoegd, is opgenomen dat de periode van loondoorbetaling bij ziekte voor AOW-gerechtigden voorlopig 13 weken zou bedragen in plaats van 6 weken, zoals in de wet was voorgesteld.
Door de overgangsmaatregel zijn bij inwerkingtreding van de Wet Werken na de AOW-gerechtigde leeftijd de volgende termijnen tijdelijk verlengd van 6 weken naar 13 weken:
De termijnen waren verlengd, omdat de Tweede Kamer zorgen had geuit over mogelijke verdringing van niet-AOW-gerechtigden op de arbeidsmarkt als gevolg van de wet. Uit evaluatieonderzoek is echter gebleken dat van verdringing door AOW-gerechtigden geen sprake is. Bovenstaande termijnen kunnen daarom worden teruggebracht van 13 naar 6 weken. De beoogde ingangsdatum hiervoor was 1 april 2021.
Inmiddels is echter gebleken dat het in de Ziektewet geregelde overgangsregime dermate complex is dat aanpassing per 1 april 2021 niet mogelijk bleek. Dit wordt waarschijnlijk ruim twee jaar later, medio 2023 dus.
[Naschrift redactie: deze aanpassing is inmiddels gerealiseerd; zie nieuwsbericht Loondoorbetaling zieke doorwerker naar 6 weken]