Wat kunt u als werkgever nu zelf doen om acuut gebrek aan personeel tegen te gaan?
De werkloosheid in Nederland is historisch laag, het aantal vacatures hoog. De gevolgen van het tekort aan arbeidskrachten zijn dan ook vrijwel dagelijks voelbaar.
Om arbeidsmarktkrapte op de wat langere termijn zo goed mogelijk te voorkomen, is vooral het kabinet aan zet. Minister van Gennip (SZW) presenteerde in april 2023 een plan voor het hervormen van de arbeidsmarkt. Een structurele oplossing voor de knelpunten en zwakheden van de arbeidsmarkt vraagt om actie op veel gebieden: het arbeidsrecht, het fiscale en het sociale-zekerheidsstelsel, en het ondersteunende arbeidsmarktinstrumentarium. Dit is noodzakelijk, maar werkgevers kunnen daar niet op wachten – en hebben daarom zelf met de taskforce Arbeidsmarktkrapte het initiatief genomen.
Waar zet u precies op in voor het succesvol werven en behouden van werknemers? Het Krapte Kompas van AWVN helpt u inzichtelijk te maken waar er voor u winst valt te behalen. Vul deze korte scan in en ontdek wat u als werkgever kan doen om het tekort aan personeel binnen uw organisatie op te lossen óf het werk met minder mensen toch gedaan te krijgen.
In de tool geeft u antwoord op een aantal vragen over uw organisatie. Vervolgens geeft AWVN een advies met inzichten en mogelijke stappen die u kunt zetten tegen het personeelstekort. Ook krijgt u te zien hoe uw organisatie scoort op verschillende thema’s in het Krapte Kompas. De tool is zowel voor leden als niet-leden in te vullen.
Bijna acht op de tien werkgevers heeft momenteel last van personeelstekorten. Werkgevers ervaren vooral krapte als het gaat om functies in de techniek, productie en de ICT. De concurrentie is het grootst om personeel met een mbo-diploma. Wat kunt u als werkgever te doen om minder last te ervaren van de krapte? AWVN geeft advies binnen drie bouwstenen: behoud, anders organiseren van werk en innovatie & automatisering. Lees er meer over in ons onderzoeksrapport over krapte en behoud.
Op de arbeidsmarkt gaapt een gat tussen mens en werk, zeker nu functies steeds sneller veranderen. Een van de ideeën die AWVN presenteerde tijdens haar jaarcongres 2018 om deze mismatch tegen te gaan: het competentiepaspoort (inmiddels omgedoopt in skillspaspoort). In dit paspoort zijn alle competenties, ervaringen en ambities van een werknemer opgenomen – een moderne variant op het aloude curriculum vitae. Een skillspaspoort zou een betere activering en match op de arbeidsmarkt kunnen realiseren.
Hoe kan AWVN u helpen in uw zoektocht naar personeel?
Praktisch advies over hoe u het personeelsgebrek in uw eigen bedrijf adequaat kunt oplossen? Neem dan contact op met uw arbeidsvoorwaardenadviseur. Die bespreekt met u uw specifieke situatie en mobiliseert desgewenst binnen AWVN de expertise die nodig is om u zo goed mogelijk van dienst te zijn.
Wilt u weten hoe inclusief werkgeven u minder krap op de arbeidsmarkt laat zijn? Klik dat op de button hieronder.